Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zamejce povezuje tudi šport

| 20.11.2010, 18:26 Matjaž Merljak

Šport je močan povezovalni dejavnik tudi v zamejstvu. Z bogato športno dejavnostjo se lahko pohvalijo tako v Italiji kot Avstriji, dejavni so tudi na Madžarskem, športno življenje se prebuja na Hrvaškem. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije deluje posebna komisija za zamejski šport.

Predsednica komisije je Sonja Poljšak. V letošnjem letu so izpeljali 34. srečanje slovenskih športnikov iz obmejnih dežel, Ivan Lukan je na predlog komisije prejel častno listino, izpeljali so več festivalov vrhunskih športnih filmov ... S športno zvezo Maribor so se dogovorili, da bo naslednje, 35. srečanjem obmejnih športnikov junija 2011 potekalo v štajerski prestolnici.

Rudi Merljak, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Rudi Merljak, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu © Matjaž Merljak
Komisiji se sicer izteka mandat, saj bodo 7. decembra volitve. Poljšakova je še čestitala športnikom in športnicam in vsem, ki si prizadevajo za širjenje športa. Tudi generalni sekretar za zamejski šport Tone Jagodic je čestital športnikom in se zahvalil za uspešno delovanje, enako Rudi Merljak z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v imenu ministra Boštjan Žekša. Dejal je, da je možnosti za različna čezmejna povezovanja zelo veliko. Urad bo ta povezovanja tudi spodbujal.

Nogometna dejavnost med Slovenci na Madžarskem poteka v glavnem prek nogometnih društev in se razvija. Obeti so dobri. Letos je bila druga izvedba čezmejne kolesarske netekmovalne dirke, prišlo je več kolesarjev iz Slovenije, to daje novega elana tudi domačinom. Stvari se počasi, a stalno premikajo na boljše. To je spodbudno.

Tiskovna konferenca ob predstavitvi zamejsketga športa: Sonja Poljšak, dr. Miro Cerar, Jure Kufersin, Marijan Velik
Tiskovna konferenca ob predstavitvi zamejsketga športa: Sonja Poljšak, dr. Miro Cerar, Jure Kufersin, Marijan Velik © Matjaž Merljak

Dosežki zamejskih športnikov iz Italije so približno isti kot leta 2009. Obetajo si, da bodo do konca leta prišli do svetovnega naslova s strani Tatjane Romano. Sicer pa je Združenje slovenskih športnih društev v Italiji naslednik športnega udruženja slovanskih športnih društev, ki je bilo ustanovljeno leta 1924. V svoji sredi imajo tudi stoletna športna društva. Letos niso pripravili zbornika, in sicer zaradi varčevanja, proračun so morali znižati za 25 odstotkov.

Predsednik Združenja slovenskih športih društev v Italiji (ZSŠDI) Jure Kufersin je še dejal: Leto 2011 bo za športno gibanje v Italiji mejnik. Težki časi niso naklonjeni športu. Od 58-ih društev nobeno ni prenehalo svoje dejavnosti, sredstva od italijanske države so že nekaj let ista.

Ob napovedanem precejšnjem znižanju sredstev za manjšino v proračunu - za 2,4 milijona na 2,8 milijona. - je Kufersin še dejal: Ne bomo izumrli, se bomo prilagodili, več načrtov bo šlo v predale.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...