Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Fantje na vasi, koncert 2010 (foto: Martha Gaser)
Fantje na vasi, koncert 2010

Še se sliši slovenska pesem

| 21.11.2010, 18:11 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so bili nedavno deležni več zborovskih koncertov: zbor Zarja je pripravil 95. letni koncert, zbor Glasbena matica koncert ob 80-letnici, moški pevski zbor Fantje na vasi pa prepeva že 33 let. Sicer pa se tudi v ameriški Ljubljani pripravljajo na zahvalni dan.

V četrtek bomo praznovali Zahvalni dan, dan ko se vsa dežela zahvali za vse dobrine in seveda je pa tudi dan pojedin, ko se zberejo cele družine ob obilni mizi. Je pa tudi dan potnika, saj je to običajno največji dan potovanj. Včasih je še več ljudi na poti, kot recimo za božične praznike.

Kot predpraznik župnija Marije Vnebovzete vsako leto na nedeljo pred Zahvalnim dnem pripravi takozvani Jesenski festival, ki se začne s sveto mašo ob dvanajstih in se nadaljuje v dvorani. Na voljo so vseh vrst dobrote in pa žrebanje za enega od stotih puranov, ki pa je običajna jed na Zahvalni dan. Ta festival seveda poteka danes. Članice Oltarnega društva pa seveda tudi imajo prodajo krofov ob tej priliki.

Slovenska dobrodelna organizacija, ki sedaj gre pod imenom AMLA, in ima sedež v Clevelandu, je pred dobrim tednom dni praznovala svojo stoto obletnico delovanja v Slovenskem narodnem domu v banketom in plesom.

Koncert Fantov na vasi leta 2010
Koncert Fantov na vasi leta 2010 © Martha Gaser

Še zmerom se pa sliši slovenska pesem med rojaki pri nas. V nedeljo, 7. novembra, je priredil svoj že 95. po vrsti letni koncert mešani pevski zbor Zarja. Člani so seveda že priletni, ker je mladi naraščaj težko privabiti v družbo, a še vseeno vztrajajo. Vprašanje pa je, koliko časa še. Drugi najstarejši pevski zbor, Glasbena matica, je tudi prepeval v dvorani Slovenskega narodnega doma na Saint Clair ulici sinoči z koncertom ob 80-letnici prepevanja. Seveda so to visoko obletnico proslavili prvo z banketom in nato koncertom in po njem se je razvila domača zabava.

Preteklo nedeljo smo bili pa navzoči na koncertu moškega pevskega zbora Fantje na vasi. Tudi Fantje že prepevajo 33 let. Letošnji koncert je bil spet v akustični dvorani Breen Centra na višji šoli svetega Ignacija. Koncert je vseboval nekaj latinskih, ameriških in seveda slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Ker pa je vse težje privabiti poslušalce, so Fantje ob tem koncertu povabili v goste člane ansambla Alpski sekstet in ob spremljavi glasbenikov zapeli nekaj znanih Avsenikovih pesmi in eno originalno posvečeno Slovencem po svetu. Glasbo je napisal harmonikaš ansambla Slavko Teskač in besedilo pa moja malenkost. Koncert je bil zelo dobro sprejet, saj so navzoči nagradili nastopajoče z burnim aplavzom. Spet se imamo zahvaliti našemu marljivemu pevovodji, Janezu Sršenu, ki je skupaj z Mihom Dolinarjem nastopil solistično v narodni V dolini tihi je vasica mala, za izredno lepo nedeljsko popoldne ob lepo izvedenim koncertom slovenskih pesmi.

Miha Dolinar in Janez Sršen
Miha Dolinar in Janez Sršen © Martha Gaser

Da pa uživamo ne samo zborovsko in solistično petje, vam lahko povem, da je pred tedni nastopil v cerkvi Marije Vnebovzete mladi violinist, Joško Štepec z prijatelji iz univerzitetnih vrst, z koncertom resne glasbe. Bogat zaklad slovenske glasbe se nadaljuje in odmeva na odrih slovenskim rojakom tudi v Ameriki. To v Clevelandu, Pittsburghu in seveda v Chicagu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...