Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Katja Juršič Huzjan na II. konferenci slovenskih glasbenikov (foto: Matjaž Merljak)
Katja Juršič Huzjan na II. konferenci slovenskih glasbenikov

Kredarica poje že 10 let

| 17.11.2010, 08:23 Matjaž Merljak

Ocenjuje se, da je Slovencev v Srbiji danes okrog10 tisoč, od tega v Vojvodini 2 tisoč 700, največ v Novem Sadu - 532. Prvo slovensko društvo je bilo ustanovljeno leta 1997, in sicer Kredarica v Novem Sadu. Danes deluje dvanajst slovenskih društev, poleg Kredarice še v Beogradu, Nišu, Boru, Kragujevcu, Zaječarju, Leskovcu, Zrenjaninu, Subotici, Vrščcu, Rumi in Pančevu. V štirih delujejo tudi pevski zbori.

Najstarejši zbor deluje pri Društvu Slovencev Kredarica. Ustanovljen je bil leta 2000. Kasneje so začeli delovati še zbori Triglav v Subotici, Planika v Zrenjaninu in France Prešern v Nišu. Tako se tudi po njihovi zaslugi v teh krajih znova sliši slovenska pesem in beseda, mladi člani društev pa imajo priložnost na neposreden način spoznati kulturo in tradicijo naroda svojih prednikov.

Zbor Kredarica, ki ga vodi Suzana Gros, je v začetku štel od osem do deset pevcev. Stari so bili povprečno več kot 50 let. Nato so se začeli pridruževati mladi in tudi izobraženi glasbeniki. Temelje zbora sta postavila dirigenta mag. Bogdan Džakovič in mag. Fedor Prodanov. Iz začetne skupine sta ustvarila homogen glasbeni sestav.

Suzana Gros, ki ni Slovenka, zbor vodi od leta 2002. Poje slovenske ljudske pesmi in skladbe slovenskih avtorjev, priložnostne božične in velikonočne pesmi ter duhovne pesmi znanih svetovnih avtorjev.

Pod njenim vodstvom je zbor zapel v številnih krajih Srbije. Imel je tudi precej odmevnih in uspešnih gostovanj v Sloveniji. Zbor se lahko pohvali tudi z organizacijo Koncerta slovenskih pesmi in poezije, ki od leta 2003 vsako leto poteka meseca novembra v novosadski sinagogi. Redno se ga udeležujejo predstavniki vseh slovenskih društev v Srbiji. Kredarica poje tudi na prireditvi ob kulturnem prazniku, ob božičnih in velikonočnih mašah, ki jih v novosadski katedrali daruje nadškof Stanislav Hočevar iz Beograda ter ob drugih slovesnostih.

Od leta 2004 deluje tudi Moška pevska skupina Kredarica, ki jo vodi mag. Borut Pavlič.

Katja Juršič Huzjan, pevka pri Kredarici, je delovanje slovenskih pevskih zborov v Vojvodini predstavila na II. konferenci slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije, ki je v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa v začetku septembra 2010 v Slovenj Gradcu in Pliberku.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...