Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Novice iz Anglije

| 12.11.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Slovenski duhovnik v Angliji, Stanislav Cikanek, je sporočil, da je konec oktobra Naš dom v Londonu obiskal ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik slovenske škofovske konference, msgr. dr. Anton Stres. Z njim je bil vojaški vikar dr. Jože Plut. Prišla sta v Great Missenden, kjer je bilo 29. oktobra spravno bogoslužje za popravo krivic, ki so jih maja 1945 storile britanske vojaške oblati v taborišču Vetrinj. O tem že obširno poročali. Sporočil je še o odhodih rojakov v večnost.

V večnost je 11. oktobra odšla Iris Šabec iz Nuneatna. Od nje smo se poslovili s sv. mašo zadušnico v župnijski cerkvi v Nuneatonu v ponedeljek, 18. oktobra.

Pokojna Iris z možem
Pokojna Iris z možem © Arhiv slovenske misije v Londonu
Iris je bila žena dobrega in zavednega Slovenca ter katoličana, Jožeta. Sicer pa je bila Angležinja, a velika prijateljica Slovencev, slovenske skupnosti v Chapel End in dolgoletna gostiteljica slovenskih župnikov, ki so prihajali na obiske slovenski skupnosti v Nuneatonu in okolici. Rodila se je 3. maja 1923 v vasi Attenborough v bližini Nuneatona. Ta je zdaj že del velikega mesta. Njen oče je bil rudar. Živeli so skromno. Mama je bila gospodinja. Znala je gojiti in vzgojiti krščansko ljubezen in pristno domačnost. Iris se je tako že v svoji družini naučila in privzgojila lepe zelo lepe človeške in krščanske lastnosti. Dobri Bog naj jo v večnosti bogato nagradi za vso njeno veliko dobroto in velikodušnost ter naj jo sprejme v občestvo svojih izvoljenih. Naše molitve jo spremljajo!

Pokojna Pepca Kenk
Pokojna Pepca Kenk © Arhiv slovenske misije v Londonu
V večnost je 21. oktobra odšla Pepca Kenk iz Chapel Enda. Od nje so se poslovili s sv. mašo v župnijski cerkvi v Chapel End v petek, 29. oktobra.

Pepca se je kot najstarejša hči rodila 11. septembra leta 1921 v številni Hrovatovi družini na Gornji Brezovici pri Šentjerneju. V Sloveniji ima žive še tri brate in štiri sestre. Imela je težko mladost – polno trpljenja in preganjanja s strani komunističnega režima. Leta 1955 ji je uspelo pobegniti v Italijo. Tam je bila v begunskem taborišču vse dotlej, dokler je ni prišel iskat Jakob Kenk (iz Notranjih goric pri Brezovici), ki pa je že od leta 1947 živel in delal v Angliji. Poročila sta se kar v Cremoni v Italiji 9. julija 1957. Še istega leta sta odšla v Anglijo, kjer je mož imel svojo hišo. Ustvarila sta si prijeten dom, rodili sta se jima hčerki Vera in Marija. Prva je poročena v Kanadi, druga pa v bližnjem Northamptonu. Mož Jakob je pred petimi leti odšel v večnost v starosti 86 let. Pepčin in Jakobov dom je bil ves čas kraj srečanj slovenskih rojakov, ki prihajajo k slovenski maši v prijazno cerkev Sv. Ane v Chapel End. Naj jo dobri Bog sprejme med svoje izvoljene, kjer bosta skupaj s pokojnim možem uživala večno srečo v nebesih. Hčerkama ter vsem sorodnikom v Sloveniji in Kanadi iskreno sožalje. Naše molitve ju bodo spremljale.

Nadškof Stres (4. z desne) in vikar Plut (2. z desne) pri spravnem bogoslužju (1. z desne je župnik Cikanek)
Nadškof Stres (4. z desne) in vikar Plut (2. z desne) pri spravnem bogoslužju (1. z desne je župnik Cikanek) © Arhiv slovenske misije v Londonu

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...