Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Jesenske novice iz Clevelanda

| 14.11.2010, 18:27 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu se pripravljajo na zimo, na to pripravljajo tudi cerkev Marije Vnebovzete. Naprošeni so, da pomagajo pomoči potrebnim. Pomoč so zbirale tudi članice oltarnega društva svetega Vida. Lepo pa so se imeli na martinovanju.

Zima se bo počasi približala in prav zato je treba tudi naše domove pripraviti na mrzle čase. Nič drugače ni z javnimi poslopji in seveda ne s cerkvijo. Župnija Marije Vnebovzete ima v teh dneh v polni pari to delo. Opažamo težke stroje okrog cerkve in cerkvenih poslopij, ki razkopano opeko nadomeščajo z novo in zamazujejo vse razpoke. Poleg tega so zamenjali ali popravili vse stopnice pri cerkvi in pobarvali ograjo. Delo je skoraj pri koncu, le da bodo se pretlakovali del parkirišča in zamenjali staro ograjo na severni strani z novo, tako bo vsa enaka okrog cerkvenih poslopij.

Prazniki so pred durmi in zato župnija prosi, da delimo nekaj blagostanja z ljudmi ki so v stiski. Naprošeni smo, da podarimo konzervirano hrano, testenine in omako in seveda druge nepokvarljive stvari v župnijsko shrambo hrane. Darove lahko kar pustimo v cerkveni veži in bodo prostovoljci razdelili potrebnim za praznike.

V novembru mesecu se vse maše berejo za duše naših ljubljenih pokojnih, za naše umrle farane in dobrotnike. Bili smo naprošeni, da uporabimo posebne kuverte v ta namen in zapišemo imena vseh naših rajnih in so molitve namenjene v te namene celi mesec november.

Marija Vnebovzeta, Cleveland, jesen
Marija Vnebovzeta, Cleveland, jesen © Tone Ovsenik

Članice oltarnega društva sv. Vida so imele v nedeljo skupno sv. mašo, pred katero so molile rožni venec in po maši so se sestale v slovenski sobi na sestanku. Včeraj so pa spet cvrle krofe in jih prodajale v društveni sobi šole.

Kot so člani Štajersko-prekmurskega kluba imeli svoje Martinovanje pred tedni, prav tako so tak večer organizirali člani Belokranjskega kluba preteklo soboto v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Po večerji so člani novoustanovljenega ansambla Dvojčki, skupaj z prijatelji, pripravili zabavno skico v veselje vsem navzočim. Rojaki so se zabavali ob veseli družbi in glasbi in seveda oglasila se je tudi pesem v čast sv. Martinu.

Danes se pa odvija koncert moškega zbora Fantje na vasi. Fantje so se tudi tokrat odločili za akustično dvorano višje šole sv. Ignacija. O tem pa drugič.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...