Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Rojaki pred referendumom o RTVSLO

| 11.11.2010, 07:59 Matjaž Merljak

V nedeljo, 12. decembra 2010, bo referendum o zakonu o RTV Slovenija. To bo štirinajsti referendum v zgodovini samostojne države. Na njem se bo preverjala volja volivk in volivcev o statusu in ureditvi nacionalne radiotelevizijske hiše. Svojo odločitev boste lahko izrazili tudi na veleposlaništvih po svetu.

Izseljenci

Volivci, ki so se izselili iz Republike Slovenije in so vpisani v posebni volilni imenik državljanov Republike Slovenije, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Republike Slovenije, lahko glasujejo po pošti ali na svojem veleposlaništvu.

V primeru glasovanja po pošti mora volivec - za razliko od državnih volitev - zahtevati tako obliko glasovanja pri Državni volilni komisiji. Rok za vložitev zahtevka je 15 dni pred dnem glasovanja, tj. 27. november 2010. Prijave zanje so prek prijavnice tukaj.

Zdomci

Volivci, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno v Republiki Sloveniji in so torej vpisani v volilni imenik za območje volišča na območju Slovenije ter so na dan glasovanja začasno v tujini, se lahko prijavijo za glasovanje na referendumu ter - če se pravočasno prijavijo pri Državni volilni komisiji - glasujejo ali na veleposlaništvu ali po pošti. Za obe obliki se je potrebno prijaviti pri Državni volilni komisiji najpozneje do 27. novembra 2010. Prijave zanje so prek prijavnice tukaj.

Potrebno jih je poslati neposredno na Državno volilno komisijo po faksu (+386 1 4331 269) ali poskenirano (zaradi podpisa) po e-pošti ali po pošti (Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana). Zapozneli zahtevki se bodo kot prepozno vloženi zavrgli.

Vsi volivci, ki glasujejo po pošti iz tujine, lahko volilno gradivo, ki ga prejmejo na naslov v tujini, vrnejo bodisi na naslov našega veleposlaništva (gradivo mora prispeti do odprtja volišča 12. decembra 2010) ali na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo). Volilno gradivo, ki se vrača v Slovenijo, mora volivec oddati na pošto v tujini najpozneje 11. decembra 2010.

Izseljenec, ki bo 12. decembra 2010 v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) – tako imenovana volišča OMNIA. Za to volišče se mora prijaviti najpozneje do 9. decembra 2010.

Zastave pred RTV Slovenija
Zastave pred RTV Slovenija © ARO

Volilni imeniki bodo razgrnjeni na veleposlaništvih. V času razgrnitve volilnih imenikov imajo državljani RS s stalnim prebivališčem v tujini („izseljenci“) možnost, da preverijo pravilnost vpisanih podatkov v volilnem imeniku in zahtevajo popravek vpisa. Popravke je možno opraviti na podlagi dokazil, kot so izpiski iz matičnih knjig ali pisne izjave o spremembi prebivališča v tujini.

Dodatne informacije so na voljo tudi na spletni strani Državne volilne komisije.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...