Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Otroci iz San Justa (foto: Svobodna Slovenija)
Otroci iz San Justa

54. obletnica Našega doma

| 09.11.2010, 07:54 Matjaž Merljak

Na izredno lep spomladanski dan se je sanjuška srenja zbrala v nedeljo, 10. oktobra 2010, da proslavi 54 let neutrudnega in neprekinjenega dela. Najprej so se domačini zbrali v stolnici, v zahvalo Bogu in Materi božji za blagoslov, ki smo ga bili deležni vsa ta leta. Nato so imeli akademijo, za zaključek pa še gledališko predstavo.

V sprevodu narodnih noš so si zastave naših dveh domovin izbrale prostor pred oltarjem, da se spomnimo tistih, ki jih ni več med nami in ki so pripomogli k tej visoki obletnici. Sv. mašo je daroval dušni pastir, pater dr. Alojzij Kukovica. Mešani pevski zbor, pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, je polepšal mašno daritev. Po končanem obredu, so se obrnili k oltarju Brezjanske matere, da se ji priporočijo za v prihodnost.

Po kratkem »romanju« iz stolnice v Dom je čakala akademija v prostorih zgornje dvorane. Po dobrodošlici, sprejemu zastav in petju obeh himen je pozdravil predsednik Doma, prof. Karel Groznik in v kratkem nagovoru spomnil, kaj vse se nam nudi pod streho pod katero se udejstvujemo. Na velikem zaslonu se je prikazalo v fotografijah pestro življenje našega Doma po naslednjem vrstnem redu: Člani folklorne skupine Mladika; Pastoralni svet; Zveza mater in žena, Društvo upokojencev; Mladci in mladenke ter Mladinske organizacije. Nato je prišel na vrsto Mešani pevski zbor in končno sobotna šola Franceta Balantiča. Slovenska skupnost je tako videla in slišala in se ujela v pravem in močnem utripu našega Doma.

Na koncu dopoldanskega programa je odbor Našega Doma podelil priznanja: g. Francetu Trpinu in mladi Jani Urbančič za pridobljeno prvo mesto na tečaju risanja, ki ga je razpisala Zveza slovenskih mater in žena. Po končani akademiji je bil na voljo zajtrk. Nato so se mlajši lahko udeležili medkrajevnega nogometnega turnirja. Na obisk so prišli otroci iz Slomškove in Prešernove šole. Sledilo je kosilo v kleti, ob 16. uri pa se je začela glavna točka praznovanja.

Prijazno dobrodošlico je izrekla Tatjana Modic. Predsednica Zedinjene Slovenije Alenka Jenko Godec je nato v kratkem nagovoru in pozdravu pozvala vse prisotne, naj se vesele vsega doseženega in naj ne omagajo in vztrajajo pri gradnji naše skupnosti. Slavnostni govornik Stane Mustar nas je popeljal nazaj, v tiste prve čase, ko sta pridnost, požrtvovalnost, vztrajnost in prepričanje Slovencev v okraju zmogli gradnjo prvih zidov Našega Doma in nam kot na traku časa nakazal vse doseženo do današnjih dni.

Gledališka skupina Naš dom, San Justo, Buenos Aires
Gledališka skupina Naš dom, San Justo, Buenos Aires © Svobodna Slovenija

Naš dom je znan tudi, ker ima priznano in izkušeno gledališko skupino. Na odru Frida Beznika smo si ogledali prizor »Dva raztresena tasta«, ki ga je spisal dr. Fastenrth in prevedel Vekoslav Benkovič. Sledila je Kotzebuejeva veseloigra »Dve vsevedni tašči«. Sceno je zasnoval pridni Tone Oblak. Glavna skrb in teža je pa slonela na ramah Ivane Tekavec, ki je poleg drugih odgovornosti sprejela nalogo, da v slabih dveh mesecih postavi na oder veseloigri. Njena roka je bila prisotna pri ritmu, dobro uporabljenem odrskem prostoru in pri markiranju posebnih likov. Odličen prvi javni nastop v vlogi režiserke!

Po končanem kulturnem programu nas je čakal ansambel, da smo se ob polkah malo zavrteli in okusili po stari navadi znane sanjuške čevapčiče. Seveda, če se je mudilo domov, nisi mogel oditi brez domačih krofov. Z zaključeno prireditvijo stopa Naš Dom v 55. obletnico, za katero že načrtuje in se nanjo pripravlja.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...