Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Šola svetega Martina v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina v Clevelandu

Pri Sv. Vidu o finančnem poslovanju in obnovi šolskega poslopja

| 07.11.2010, 17:39 Matjaž Merljak

V ponedeljek in torek smo obhajali praznika, Vseh svetih in Vernih duš dan. Ker je dan Vseh svetih letos bil na ponedeljek, so ameriški škofje določili, da letos ni mašne obveze. Čeravno ni bil zapovedan dan, sta župnika v naših župnijah, pri sv. Vidu kakor pri Mariji Vnebovzeti, darovala več sv. maš, da smo vsi imeli priliko biti navzoči in moliti za rajne, sorodnike, župljane in prijatelje. Seveda, kot je običaj, smo v veliki številki obiskali tudi grobove naših sorodnikov in znancev in prižgali sveče.

Župnija Marije Vnebovzete je v nedeljo servirala od pol devetih do opoldneva zajtrk z palačinkami, ki je bil, kot vedno, dobro obiskan. Župljani in prijatelji so se zbrali v dvorani po vseh mašah za ta zajtrk, ki pa je tudi lepa prilika za prijateljski pogovor ob kavici po užitku palačink. Župnija je tudi hvaležna društvu Sv. Jožefa KSKJ za darovano vsoto denarja. Društvo je namreč namenilo 3 tisoč dolarjev za vzdrževanje šolskega poslopja in 5 tisoč dolarjev za stroške popravila cerkvenih zunanjih sten.

Društvo Najsvetejšega Imena te župnija je imelo danes pri osmi maši skupno obhajilo in po njej imajo člani mesečni sestanek in zajtrk.

V nedeljo, 31. oktobra, ob dvanajstih je bila v cerkvi svetega Vida posebna zahvalna maša, ki jo je daroval škof Edvard Pevec. Darovana je bila za vse absolvente svetoviške šole, ki so v letih 1940, 50, 60 in 1970 dovršili osemletko te šole. Navzoči, povečini že sivolasci, so imeli po maši kosilo v dvorani, kjer so obujali spomine in na novo prebudili stara prijateljstva.

Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida © Tone Ovsenik

Pastoralni svet sv. Vida je imel mesečni sestanek in nadaljeval pogovore o ugodni oceni farnega finančnega vodstva, ki ga je podal škofiji. To ocenjevanje je bilo v skladu z odločbo škofa Lennona, da bo škofija vsako tretje leto pregledala in ocenila finančno poslovanje župnij in katoliških ustanov. S temi odločbami hoče škofija podpreti najboljše načine gospodarjenja in potrditi pravico faranov, da jasno poznajo dejansko finančno stanje fare, prav tako kot poznajo svoje osebno finančno stanje. Svetoviški finančni svet je v celoti pripravljen slediti postopkom, ki jih zahteva škofija in s tem jamčiti najboljše rezultate za župljane. V kratkem bomo dobili vsi župljani letošnjo finančno poročilo, ki ga je za škofijo pripravil Finančni svet in ga je Škofijski finančni odbor v celoti potrdil.

Svetoviška kapelica
Svetoviška kapelica © Tone Ovsenik

Pastoralni svet je tudi razpravljal o izboljšanju šolskega poslopja, ki ga ima v najemu višja šola sv. Martina. Župnija bo v kratkem namestila novo hladilno, klimatsko napravo v dvorani, kar bo stalo skoraj 90 tisoč dolarjev. Pred nedavnim je bila popravljena streha na dvorani, ki je zahtevala 40 tisoč dolarjev. Še prej so bila opravljena zidarska dela na zunanjih stenah šole, kar je tudi stalo 15 tisoč dolarjev. Šola sama, pod vodstvom ravnateljice, župljanke Mary Ann Vogel lepo napreduje, saj študentje, po večini iz družin, ki niso zmožni poslati svoje mlade v višje šole, omogoča izobrazbo tudi tem in večina teh gre naprej na univerze za daljši študij.

In kot je znano, so bile v torek volitve. Precej se je spremenil politični obraz. Kot nezaupanje demokratom, ki so do sedaj, v zadnjih dveh letih imeli večino, so jih premagali povečini republikanci. Tudi število slovenskih representatov se je zmanjšalo. James Oberstar ni več aktiven, kakor tudi ne George Voinovich, ki se poslavlja iz javnega dela. Ostajata le se Tom Harkin, zastopnik zvezne države Iowa in Amy Klobuchar iz Minnesote v Kongresu, a to pot nista bila pred volivci. To bo čez dve leti.

Notranjost kapelice v svetoviški vasici
Notranjost kapelice v svetoviški vasici © Tone Ovsenik

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...