Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Slovenija od plebiscita do ustave

Slovenija | 30.11.2010, 15:39

V teh dneh bo minilo 20 let od tako imenovane izjave „Zrelo, modro, pogumno“, ki jo je sprejela Slovenska škofovska konferenca pred plebiscitom.

Obletnica nas opozarja na vrsto pomembnih jubilejev, ki so tlakovali pot do samostojne in neodvisne Slovenije. Tega se zaveda tudi vlada, zato ima te dni na mizi gradivo z naslovom „Od plebiscita do ustave - Predlog vladnih aktivnosti ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije“.

Gradivo s predlogi za praznovanja ob 20. obletnici osamosvojitve sta pripravila vladni urad za komuniciranje in služba za državne proslave pri ministrstvu za kulturo. Praznovanje se bo začelo 23. decembra letos, ko bo minilo 20 let od plebiscita, se nadaljevalo skozi vse leto in sklenilo 23. decembra 2011, ko se spominjamo 20. obletnice sprejetja slovenske ustave. Vlada želi v praznovanje, za katerega je v proračunu predvidela pol milijona evrov, vključiti čim širšo javnost. K sodelovanju je poleg ministrstev povabila občine, javne ustanove, veteranske organizacije, društva ... Spodbuditi želi take oblike praznovanj, ki bi tako na državni kot na lokalni ravni, privabile čim več ljudi. Pri tem želi podčrtati pomen samostojnosti Slovenije in tudi pot, ki smo jo v dvajsetih letih prehodili. Vlada je imenovala tudi častni odbor za praznovanje tega jubileja. V njem so najvišji državni funkcionarji od predsednikov države, parlamenta in vlade do predstavnikov akademije, arhiva in veteranskih združenj. Povabila je tudi prvega predsednika predsedstva in parlamenta in ter vse dosedanje premiere. Med drugim so sodelovanje v odboru potrdili Kučan, Bučar in Peterle, Janša in Bajuk pa se po navedbah nekaterih medijev še nista odzvala.

Program praznovanj ob 20. obletnice samostojne Slovenije zajema slavnostne seje, državne proslave, razstave in pripravo gradiva, ki bo služil pri domovinski vzgoji. Dogodke bo spremljala celostna grafična podoba. Ustanove od šol do raznih drugih organizacij na lokalni ravni pa bodo spodbujale k simboličnemu sajenju lip. Ob tem verjetno ni odveč spomniti na besede, ki so jih pred dvajsetimi leti zapisali slovenski škofje: „Čeprav se zavedamo, da naša pot v prihodnost ne bo lahka in bo zahtevala velika prizadevanja za duhovno, družbeno in gospodarsko prenovo, odločno zavračamo vsako širjenje malodušja, strahu ali obupanosti. Pošteno in iskreno delo vseh prebivalcev Slovenije, zaupanje v lastne moči in v božjo pomoč je edino prava pot v prihodnost.“ 20. obletnica samostojnosti je lepa priložnost za korak v smeri, ki so jo decembra 1990 predlagali škofje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...