Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Franc Rode (foto: p. Robert Bahčič)
Kardinal Franc Rode

FOTO: Kardinal Rode: Naloga Slovenika je oblikovati zrele duhovniške osebnosti

Slovenija | 23.11.2010, 10:55

V Rimu danes praznujejo 50. obletnico Slovenika. Slovesnosti se udeležujejo tudi nekateri slovenski škofje, Slovenci, ki živijo in delajo v Rimu ter prijatelji zavoda, predvsem pa sedanji in nekdanji »slovenikarji« ter zaslužni rektor v pokoju msgr. Maksimiljan Jezernik.

Slovesno zahvalno bogoslužje je ob deseti uri vodil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja kardinal Franc Rode. Opoldne bo blagoslov jubilejnega obeležja pri vhodnih vratih v zavod, ob 16.- ih pa akademija v zavodski dvorani.

Ob kardinalu Rodetu je somaševalo še 65 duhovnikov, slovenski (nad)škofje Franc Kramberger, Anton Stres, Metod Pirih, Andrej Glavan, Jurij Bizjak in Stanislav Lipovšek, svete maše pa se je udeležila tudi veleposlanica RS pri Svetem sedežu.

Veleposanica RS pri Sv. sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek in svetovalec Ivan Rebernik
Veleposanica RS pri Sv. sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek in svetovalec Ivan Rebernik © p. Robert Bahčič

 

Kardinal Rode se je v nagovoru po evangeliju naprej zahvalil Bogu za 50 let delovanja Slovenika. Že v zgodnjem srednjem veku so namreč evropski narodi želeli imeti v Rimu, ob grobu apostola Petra in v bližini njegovega naslednika rimskega škofa, svojo národno cerkev in dom, kjer bi bilo poskrbljeno za romarje. Mnogi so to uspeli uresničiti po tridentinskem koncilu, sredi 16. stoletja.

Zatem je kardinal na kratko povzel zgodovino slovenskega naroda v luči ustanov v Rimu, kamor smo prihajali Slovenci. 22. novembra 1960 pa je na željo ljubljanskega škofa Antona Vovka Kongregacija za semenišča in univerze izdala dekret o ustanovitvi slovenskega duhovniškega zavoda v Rimu: Collegium Slovenorum in Urbe.

28. oktobra 1965 je nadškof Pogačnik uradno odprl Slovenik. Ob tej priložnosti je izrazil željo, "naj iz njega izidejo posebej izobraženi slovenski duhovniki, ki bodo pri viru krščanstva in v središču Cerkve zajemali pristni nauk Cerkve in ga širili med slovenskim ljudstvom".

Zahvalna sveta maša ob 50 letnici Slovenika
Zahvalna sveta maša ob 50 letnici Slovenika © p. Robert Bahčič

„Sicer pa je dotlej zavod obstajal zgolj na papirju, in razen uradne eksistence ni imel niti lastnega poslopja. Tisto leto so prišli iz Slovenije prvi študentje. Nekaj let kasneje je bila kupljena hiša na ulici Appia Nuova 884, kjer je sedež zavoda še danes. Msgr. Jezernik je bil imenovan za rektorja leta 1972 in je to službo vršil vse do leta 2001, ko ga je na tem mestu nasledil msgr. Jožko Pirc. Omeniti velja tudi“, je še poudaril kardinal Rode, „da so leta 1971 prevzele gospodinjstvo Marijine sestre čudodelne svetinje. Nenadomestljiva praktična, pa tudi dragocena vzgojna navzočnost v hiši.“

Papež JP II. na obisku v Sloveniku 22.11.1990
Papež JP II. na obisku v Sloveniku 22.11.1990 © p. Robert Bahčič

Poslanstvo duhovnika je svetost

V drugem delu svojega nagovora pa je kardinal Rode poudaril, da je Slovenik namenjen predvsem duhovnikom študentom. „V teh letih bivanja v Večnem mestu naj bi se poglabljali in rasli v zavesti svojega poslanstva in veličine duhovništva“, je dodal in zatem spregovoril o poklicu duhovništva, ki ima svoj izvor v Kristusovem klicu. „Duhovnik vrši svojo službo v Kristusovem imenu, ne kot predstavnik ljudstva.“ Duhovnik je po njegovih besedah v svetu, je sredi ljudi, a ni od sveta. „Navzoč je kot duhovnik, kot znamenje, kot podoba: skratka kot navzočnost Jezusa Kristusa.“ Duhovnik je po besedah kardinala Rodeta posvečen, da oznanja Božjo besedo. „Prav rimska leta so posebej primerna za poglabljanje, preučevanje Božje Besede. To je beseda, ki osvobaja, prinaša upanje in tolažbo, beseda, ki ne bo nikoli prešla.“ Spoznavanje resnice pa gre po besedah kardinala Rodeta gre vedno vzporedno z moralnim naporom za čistost, ponižnost, iskrenost. „To je torej ena od temeljnih nalog, ki stojijo pred študenti Slovenika: ob premišljevanju Božje besede se polagoma oblikovati v zrele, odgovorne, pristne človeške in duhovniške osebnosti.“

Tisto najvišje, za kar se mora duhovnik truditi, pa je po besedah kardinala Rodeta osebna svetost. „To velja za vse kristjane. Tem bolj za duhovnike“, je dodal. „V sveti znanosti izučeni, v svetosti življenja utrjeni – taki duhovniki naj se iz Slovenika vračajo v domovino. V pripravi takih duhovnikov je njegova naloga. Bog daj, da bi jo z Božjo pomočjo in pod Marijinim varstvom častno opravljal“, je svoj nagovor sklenil kardinal Rode.

Mozaik p. Ivana Rupnika

Ob 12. uri bo po molitvi Angel Gospodov ljubljanski nadškof Anton Stres blagoslovil jubilejno obeležje pri vhodnih vratih v zavod - mozaik p. Ivana Rupnika z motivom Marijinega oznanjenja. Nadškof Stres bo ob tem tudi odkril spominsko ploščo, na kateri je v latinščini in slovenščini napisano to, kar želijo poudariti ob današnjem praznovanju: Bogu v slavo, ustanoviteljem in dobrotnikom v hvaležen spomin.

Slovesnosti ob 50. obletnici Slovenika bo okronala še popoldanska akademija v zavodski dvorani.

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...