Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: V Vatikanu dan premišljevanja in molitve

Cerkev po svetu | 19.11.2010, 19:21

V Vatikanu je vse pripravljeno za jutrišnji konzistorij, na katerem bo papež Benedikt XVI. umestil nove kardinalov. Ti so se skupaj z zdajšnjimi člani kardinalskega zbora že danes zbrali na srečanju, namenjenemu premišljevanju in molitvi. Na njem so odprli vprašanja, ki so trenutno deležna največ pozornosti: verska svoboda, bogoslužje danes, odzivi na primere spolnih zlorab in prestopi anglikanskih vernikov.

Dan molitve in premišljevanja je v novi sinodalni dvorani odprl sveti oče. V nagovoru kardinalom se je osredotočil na dve temi srečanja: položaj na področju verske svobode v svetu in bogoslužje v življenju Cerkve. Benedikt XVI. je poudaril, da je zveza med resnico in svobodo temeljnega pomena, čeprav se danes nahaja pred velikim izzivom relativizma. Čeprav se zdi, da dopolnjuje koncept svobode, po papeževem mnenju tvega njegovo uničenje, saj se predstavlja kot neka prava diktatura. Sveti oče je tudi dejal, da je liturgija zelo pomembna, da gre pravzaprav za bistveno potrebo, saj je prostor Božje navzočnosti med ljudmi, torej prostor, v katerem Resnica živi z nami.

Bodo duhovne vrednote izključene iz družbenega življenja?

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je podal poročilo o stanju verske svobode po svetu. Opozoril je na poskuse omejevanja svobode kristjanov na različnih koncih sveta. V zahodnih državah po njegovem sekularizacija grozi, da bo duhovne vrednote izključila iz družbenega življenja, ko je govoril o stanju v pretežno muslimanskih državah, je spomnil na sklepe nedavne škofovske sinode za Bližnji vzhod.

Kardinali so odprli več aktualnih tem

O bogoslužju v Cerkvi danes je predaval prefekt kongregacije za bogoslužje kardinal Antonio Canizares. Med drugim je poudaril pomembnost zvestobe zdajšnjemu bogoslužnemu redu. Nadškof Angelo Amato je predstavil dokument kongregacije za nauk vere Deset let po Dominus Iesus. Kardinali so prisluhnili tudi poročilu prefekta Kongregacije za nauk vere kardinala Williama Levade, ki je govoril o predpisih Svetega sedeža glede sprejemanja anglikanskih duhovnikov in laikov v Katoliško cerkev ter o zaščiti žrtev spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki. V medijih odmeva predvsem zadnja tema. Nekateri navajajo, da naj bi sveti oče s kardinali o tem spregovoril prvič, kar ni res. Že prejšnji papež Janez Pavel II. je aprila 2002 v Vatikan povabil ameriške škofe in kardinale, da bi našli rešitve za te zločine. Februarja letos je Benedikt XVI. v Vatikan poklical irske škofe, čemur je sledilo pismo irskim katoličanom in pretekli petek začetek apostolske vizitacije, ki bo po bogoslovjih in nadškofijah potekala vse do velike noči. Papež je s škofi tem govoril tudi ob vsakem pastoralnem potovanju.

Jutri bo umeščenih 24 novih kardinalov

Na jutrišnjem konzistoriju v baziliki svetega Petra v Vatikanu bo Benedikt XVI. umestil 24 novih kardinalov. Med njimi jih bo 20 imelo volilno pravico v primeru konklava. Od jutri bo kardinalski zbor štel 203 kardinale, od tega 121 kardinalov z volilno pravico in 82 kardinalov, ki so starejši od 80 let in torej brez te pravice. Novi kardinali prihajajo iz različnih koncev sveta, kar je, kot je ob njihovem imenovanju dejal sveti oče, odsev vesoljnosti Cerkve. 15 novih kardinalov je Evropejcev, štirje prihajajo iz Afrike, štirje iz Amerike in eden iz Azije.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...