Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Stres za MMC o aktualnih vprašanjih

Slovenija | 16.11.2010, 13:22

28. novembra bo minilo eno leto, odkar je bil Anton Stres imenovan za ljubljanskega nadškofa. Danes so ga gostili v spletni klepetalnici RTV Slovenija. Spregovoril je o ločitvi med Cerkvijo in državo, o pomanjkanju duhovniških poklicev, gopodarskih razmerah v Cerkvi in o drugih aktualnih vprašanjih.

Finančno stanje mariborske nadškofije

Med vprašanji, ki jih je dobil, je bilo tudi vprašanje, kaj se lahko naučimo iz klavrnosti gospodarskih razmer v mariborski nadškofiji. Kot je pojasnil nadškof, mu je malo neugodno ocenjevati drugo škofijo, četudi je tam nekaj let preživel kot pomožni škof in nadškof pomočnik. V Mariboru so po njegovih besedah že dalj časa načrtovali, da se bodo umaknili iz neposrednega gospodarjenja s premoženjem in bi to tudi storili, če jih ne bi prehitela finančna kriza, kajti prestrukturiranja nekega gospodarskega sistema ni mogoče izpeljati čez noč. „Včeraj je bilo objavljeno, da je mariborska škofija pritegnila k sodelovanju dve pomembni tuji finančni instituciji, kar vliva upanje, da se bo stvar rešila, čeprav ne brez izgub“, je dejal nadškof. Iz tega se po njegovem predvsem lahko naučimo to, da je treba biti v gospodarjenju konzervativen, kar pomeni ne preveč tvegati.

Ločitev Cerkve in države?

„V katoliški Cerkvi besede ločitev nimamo radi, ker največkrat pomeni tudi spor in neprijaznost“, je dejal. Ljubše mu je, če rečemo medsebojna neodvisnost in samostojnost. „Gre za to, da imata obe ustanovi, ki sta zelo pomembni za življenje državljanov in imata za svoje člane iste ljudi, prijazen odnos, da druga drugo podpirata pri skupnih ciljih. Da sodelujeta.“ Od države po njegovih besedah ni ločena samo Cerkev, ampak tudi gospodarstvo, kultura, rekreacija, pravzaprav celotna civilna družba. Zato nadškof Stres od države pričakuje, da bo Cerkvi tako prihajala naproti, kakor prihaja vem drugim ustanovam ali združenjem, ki sestavljajo civilno družbo.

Zaplet glede apostolske nunicature v Sloveniji

Anton Stres je pojasnil, da je vprašanje apostolske nunciature resnično nerodno, saj gre za nespoštovanje podpisanih dogovorov. „Nunciatura je namreč odstopila mestu Ljubljana svoje zemljišče in bi v zameno morala dobiti drugo skupaj s tamkajšnjo hišo. To bi se moralo zgoditi že pred davnimi leti. Zato je tukaj na izpitu naša verodostojnost in naša resnost.“ Dodal je, da v tujini težko razumejo, da nekdo ne drži dane besede.

Verska svoboda in strpnost v Sloveniji

Nadškof Sres je pojasnil, da smo na zakonski ravni primerljivi z evropskimi državami. „Edina izjema je verski pouk v šoli, ki je v vseh evropskih državah, od jeseni tudi v Rusiji, le v Franciji, Albaniji in Sloveniji ga ni.“ Na praktični ravni pa nadškof Stres opaža veliko nestrpnost do katoliške Cerkve. Mnogi ljudje jo sovražijo, kar je po njegovem mnenju zaskrbljujoče in kar pomeni, da bo treba v dialog vložiti veliko potrpljenja in dobre volje.

Papež v Sloveniji?

Teoretično ni nemogoče, da bi nas papež obiskal, pravi Stres, vendar jasnega odgovora ni. Kot je pojasnil, smo papeža že večkrat povabili, tako državni kot Cerkveni vrh, „nikoli ni rekel ne, dal nam je vedno samo upanje“. In dodal: „Mislim pa, da bi prišel z večjim veseljem, če bi bile pri nas nekatere stvari med Cerkvijo in državo urejene, oziroma če se ne bi že urejene stvari znova postavljale pod vprašaj.“

Ševilo duhovnih poklicev

Nadškof Stres na tem področju niti ni toliko zaskrbljen, saj razmere niso tako hude kot v nekaterih drugih državah, oziroma težav še ne čutimo tako močno. Letos se je v ljubljanski nadškofiji v prvi letnik vpisalo pet novih bogoslovcev, zato po njegovem ni razloga za črnogledost. Kot pravi nadškof, imamo tudi skrite rezerve v prostovoljcih, ki velikodušno prevzamejo veliko obveznosti, poleg tega lahko duhovnike precej razbremenijo stalni diakoni. „To so poročeni moški, ki lahko zelo pomagajo in razbremenijo duhovnike, da se posvečajo samo tistim opravilom, za katere je potrebno duhovniško posvečenje.“

Odnos do splava in kulture smrti

Anton Stres zavrača trditev, da je Cerkev na tem področju bolj mlačna kot so v ZDA in drugje na zahodu. „Skoraj ne mine nagovor, pridiga ali kakšna druga izjava, kjer ne bi omenjali tudi pravice do življenja od spočetja do naravne smrti, s čimer izrecno nasprotujemo splavu in evtanaziji. To je sestavni del našega oznanjevanja,“ poudarja nadškof.

Pedofilski škandali

Reševanje teh primerov po nadškofovih besedah poteka kakor drugje po svetu. „Gre za to, da ne pometemo zadev pod preprogo, predvsem pa da ukrenemo vse, da zaščitimo žrtve in da sprejmemo čimveč tudi preventivnih ukrepov,“ je za MMC dejal nadškof.

Se kdaj vidi na položaju kardinala?

„To je pa tisto vprašanje, s katerim se najmanj ukvarjam.“

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.