Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Zbirno o papeževem obisku v Španiji

Cerkev po svetu | 08.11.2010, 07:06

Papež Benedikt XVI. je minuli konec tedna (6. in 7. novembra 2010) obiskal Španijo. Najprej je obiskal Kompostelo, kjer se je pridružil romarjem, ki v tem svetem letu prihajajo k nogam apostola Jakoba. V nedeljo pa je obiskal Barcelono, kjer je posvetil svetišče Svete družine, delo arhitekta Antonia Gaudíja.

Na letališču v Komposteli, ki je bilo popolnoma zavito v meglo, so ga sprejeli asturijski princ in princesa, kompostelski nadškof in predsednik španske škofovske konference. Sveti oče je v pozdravnem nagovoru Evropo spodbudil, naj ne bo pozorna le na gmotne potrebe, ampak tudi na duhovne.

„Prihajam kot romar v tem kompostelskem svetem letu“, je na letališču, kjer so ga sprejeli asturijski princ in princesa, kompostelski nadškof in predsednik španske škofovske konference, dejal papež in dodal, da se želi tako „pridružiti veliki množici mož in žena, ki so skozi stoletja prihajali v Kompostelo iz vseh koncev Iberskega polotoka, iz Evrope in iz vsega sveta, da bi se postavili k nogam sv. Jakoba in se pustili preobraziti po pričevanju njegove vere“. Papež se je po obisku v Komposteli odpravil v Barcelono kot „glasnik in priča evangelija, da bi okrepil vero svojega gostoljubnega in dinamičnega ljudstva“. Izrazil je veselje, da je znova v Španiji, „ki je dala svetu vrsto velikih svetnikov, ustanoviteljev in umetnikov, kot so Ignacij Loyolski, Terezija Avilska, Janez od Križa in Frančišček Ksaverij.“


Papež Benedikt XVI. v Španiji
Papež Benedikt XVI. v Španiji © CTV
Po slovesnosti na kompostelskem letališču, kjer je papež nekaj besed spregovoril tudi v galicijskem jeziku, se je zasebno pogovarjal z asturijskim princem Filipom in njegovo ženo Letizio. Sledil je obisk katedrale sv. Jakoba. Sveti oče je kot vsi drugi romarji vstopil skozi sveta vrata, objel kip apostola in se poklonil njegovim posmrtnim ostankom. Tako je obiskal tretje najpomembnejše krščansko romarsko mesto, za Jeruzalemom in Rimom. Nagovor je osredotočil na temo resnice in svobode, ki sta tesno povezani: „Pošteno iskanje resnice in hrepenenje po njej je pogoj pristne svobode. Ni mogoče živeti ene brez druge“, je povedal papež in dodal, da bi se „brez hrepenenja po resnici, pravičnosti in svobodi, človek izgubil“. Benedikt XVI. je španske katoličane pozval, naj z veseljem in dosledno izpovedujejo svojo vero doma, na delovnem mestu in pri svojih družbenih nalogah kot državljani.

Drugi dan obiska v Španiji je sveti oče obiskal Barcelono, kjer je svetišče Svete družine, nedokončano delo Antonia Gaudija posvetil v baziliko. Srečal se je tudi s španskim kraljevskim parom in premierom Zapaterom.

Papež Benedikt XVI. v Španiji
Papež Benedikt XVI. v Španiji © CTV
Sveti oče je v dve uri dolgi slovesnosti, ki so jo neposredno spremljali številni verniki v Barceloni, posvetil svetišče, ki je posvečeno Sveti družini. "Vrhunsko delo arhitekta Antonia Gaudija, je odličen način za uspeh v tem mestu, da ustvarite čarobni kraj lepote, kraj vere in upanja, ki bo vodil ljudi do Boga," je v pridigi dejal papež. „Hkrati pa cerkev, posvečena Sveti družini vabi k varovanju zakonske zveze in družine,“ je poudaril Benedikt XVI. in dodal, da je prav v času, v katerem človek skuša živeti brez Boga, gradnja cerkve viden znak prisotnosti Cerkve v svetu, ki nenehno oznanja Božje sporočilo o miru in svobodi. Benedikt XVI. je v nagovoru med mašo Španijo tudi pozval, naj se zavzame za družino, ki bo temeljila na zakonski zvezi med možem in ženo. Slovesne maše v baziliki Svete družine se je udeležilo sedem tisoč vernikov, s svetim očetom pa je somaševalo veliko kardinalov in škofov ter kar 1100 duhovnikov.

V nedeljo popoldne je papež obiskal še ustanovo Deteta Jezusa, ki skrbi za invalide, še posebej za otroke z downovim sindromom. Otroci so ga sprejeli s pesmimi in pozdravi. V nagovoru je spodbudil politično oblast, naj se vedno zavzame za najbolj zapostavljene in za tiste, ki le-tem po svojih močeh pomagajo. V teh trenutkih, ko se mnoge družine soočajo z enokomskimi problemi, moramo po papeževih besedah pomnožiti konkretna dejanja solidarnosti ter tako pokazati, da je ljubezen zaščitni znak nas kristjanov.

Papež Benedikt XVI. v Španiji
Papež Benedikt XVI. v Španiji © CTV
Ob odhodu iz Španije pa je šapež Benedikt XVI. Evropo pozval k ohranitvi krščanske dediščine. Na barcelonskem letališču se je od svetega očeta poslovil španski kralj, prisoten pa je bil tudi premier Zapatero.

Namen papeževega obiska v Španiji je bil potrditi njene prebivalce v krščanski veri, saj je vera močno oblikovala njihovega duha, navade, umetnost in značaj. Zato je pozval k ohranjanju te dediščine. Po papeževih besedah ohranjanje duhovne dediščine ni le znamenje ljubezni neke dežele do lastne zgodovine in kulture, ampak je tudi pot za posredovanje tistih temeljnih vrednost mladim rodovom, ki so nujne za izgradnjo sožitja med ljudmi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...