Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ivana Mestnik iz Novega mesta se lahko veseli nagrade in izdaje knjige. V ozadju so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, prvi z leve). (foto: avtor članka)
Ivana Mestnik iz Novega mesta se lahko veseli nagrade in izdaje knjige. V ozadju so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, prvi z leve).

S krtom, levom in soncem k zmagi

| 24.10.2010, 17:19 Matjaž Merljak

Pred nedavnim je bila v sklopu mednarodnega literarnega natečaja v Schwanenstadtu v Gornji Avstriji podelitev nagrad. Tudi pri 8. natečaju so bili Slovenci izredno uspešni. Največ neavstrijskih prispevkov je bilo iz Slovenije. V kategoriji „Študentje“ so bili Slovenci izredni uspešni. Dobili so kar vsa tri prva mesta. Vrh lestvice so dosegli slovenske avtorice in avtorji tudi v kategoriji „Osnovna šola, nižja stopnja“ in “Višja stopnja gimnazije, poklicne šole”.

Levček je doživel pravo odisejado. Ujeli so ga in svojci so ga na hraber način spet osvobodili. Z izvrstnimi ilustracijami in napeto pravljico »Pustolovščine malega levčka« je dobila Ana Kolar (OŠ Pod goro, Slovenske Konjice) v sekciji »Osnovna šola, nižja stopnja« vrh lestvice. Z njo se je razveselila tudi mentorica in učiteljica Sonja Motaln.

Za trijezični prispevek »Srčne dežele – Le terre del cuore – Länder des Herzens« je dosegel 3. razred OŠ Lucijana Bratkoviča-Bratuša Renče drugo mesto. Mala šola sodeluje pri tem natečaju od prvega slovenskega razpisa naprej in zbira vrhunska mesta. O tem še v sanjah ne bi mislili.

Damjana, Filip in Samo Bihar iz Novega mesta so sanjali, da bi postali sonce. Svet domišljije so spravili na papir in napisali oziroma narisali dvojezično otroško knjigo »Sanjam, da sem Sonce. Ich träume, die Sonne zu sein«. Sonce daje v tej knjigi zemljanom vsestransko podporo in otroška knjiga obdari sorojence s prvim mestom.

Damjana Bihar je prejela nagrado (1. mesto). To je bilo skupinsko (družinsko delo), kjer so sodelovali Damjana, Filip in Samo Bihar. Čestitali so člani žirije in župan Karl Staudinger (prvi z leve).
Damjana Bihar je prejela nagrado (1. mesto). To je bilo skupinsko (družinsko delo), kjer so sodelovali Damjana, Filip in Samo Bihar. Čestitali so člani žirije in župan Karl Staudinger (prvi z leve). © avtor članka

V kategoriji »Odrasli« je Ivanka Mestnik osvojila »Specialno nagrado žirije«. Podelitev nagrade pomeni avtorici iz Novega mesta odskočno desko. Njeno dvojezično delo »Ema hoče v svet. Emma zieht in die Welt hinaus« bo v Sloveniji kmalu izšla v knjižni obliki.

»Krt Črt« je moral zapustiti svojo podzemsko votlino, da je lahko spoznal novi svet, podiral predsodke in širil obzorje. Na to pot ga je poslala Alenka Kramer iz Radeč, študentka arhitekture v Ljubljani. Z njeno otroško knjigo »Krt Črt« je presenečala mednarodno žirijo v sliki in besedi in osvojila odlično prvo mesto pri literarnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo.

V tej kategoriji so zasedle slovenske študentke vsa tri prva mesta. Z delom »Živi listki« je Nina Mrđenovič iz Portoroža dobila drugo in Nadja Ocepek ter Tjaša Tomšič z otroško knjigo »Dežela brez meja na robu neba desno od razmajanega gugalnika« tretje mesto. Vse so študentke Univerze v Ljubljani.

8. mednarodni literarni natečaj v Schwanenstadtu v Gornji Avstriji je doživel letos pravi naval in rekorde. Skupno je sodelovalo 685 avtoric in avtorjev. Mednarodna žirija je preverila 233 prispevkov. 116 del je prispelo iz vseh zveznih dežel Avstrije, 60 (!) iz Slovenije, 56 iz Italije in 1 prispevek iz Nemčije. Nagrajenci prejmejo dodeljeno nagrado, darilce iz Schwanenstadta ter tekmovalni seznam z izvlečki nagrajencev. Prejemnik glavne nagrade pa se lahko veseli, da izide njegovo delo v knjižni obliki. To je letos Christian Rottenfußler iz Ohlsdorfa (Gornja Avstrija, kategorija »odrasli«). Naslov knjige, ki je tudi letos trijezična, se glasi: »Die drei Geister / Tre spiriti / Trije duhovi«.

nagrajenke Sonja Motaln in Ana Kolar (spredaj z leve) sta si delili nagrado z Nicole Petzlberger (stoji zraven Ane Kolar). Na sliki so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, drugi z leve zadaj).
nagrajenke Sonja Motaln in Ana Kolar (spredaj z leve) sta si delili nagrado z Nicole Petzlberger (stoji zraven Ane Kolar). Na sliki so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, drugi z leve zadaj). © dr. Peter Fantur

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...