Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Arhitekti in gradbeniki sklenili konferenco

| 22.10.2010, 23:25 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres (SSK) je 20. in 21. oktobra 2010 v Bohinju pripravil 4. konferenco slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije. Kot je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal predsednik SSK dr. Boris Pleskovič, je potekal zelo uspešno.

Teme so pripravili v sodelovanju z univerzama v Ljubljani in Mariboru ter z zbornico za urbanizem in arhitekturo ter fakulteto za arhitekturo. Te so bile: varovanje arhitekturne in gradbene zapuščine, zelena arhitektura, gradbeništvo in urbanizem, učinkovita raba energije v gradbeništvu, nove tehnologije v gradnji in arhitekturi.

Prišlo je več kot 120 udeležencev, polovica iz tujine. Zbrane so uvodoma pozdravili ministra Roko Žarnič in Boštjan Žekš ter poslanec Miro Petek. Uvodna predavanja so imeli akad. prof. Marko Mušič, SAZU, akad. prof. dr. Peter Fajfar, ljubljanska fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, prof. dr. Mirko Premrov, mariborska fakulteta za gradbeništvo in akad. prof. Boris Podrecca iz Avstrije.

Drugi dan so govorili o varovanju arhitekture in gradbenih površinah, novih tehnologijah v gradnji in arhitekturi, na koncu pa poslušali predstavitev arhitektov in gradbenikov iz sveta: prišli so Tom Kovač iz Avstralije, Romana Kačič iz Italije, Alessio Coloni iz Avstrije in drugi. Gostili so tudi letošnja Plečnikova nagrajenca za arhitekturo.

Na koncu so udeleženci predlagali, da naj zberejo podatki o slovenskih arhitektih po svetu in njihovi zapuščini ter se o tem napiše knjigo. Govorilo se je tudi, da mora biti zakonodaja pri prostorskem načrtovanju boljša in tudi nadzor boljši, kar se je pokazalo pri zadnjih poplavah. Poudarili so tudi, naj čim več Slovencev študira v tujini, ter se nato vrne v Slovenijo - začasno ali stalno ...

Udeleženci so se strinjali tudi, da se take konference nadaljujejo in naj univerze večkrat povabijo svetovno znane arhitekte slovenskega rodu kot gostujoče predavatelje.

Več v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.