Alen SalihovićAlen Salihović
P. Valerijan mašuje v Brisbanu (foto: Mirko Cuderman)
P. Valerijan mašuje v Brisbanu

Tudi v Brisbanu so se veselili razglasitve Mary McKilop za svetnico

| 21.10.2010, 08:06 Matjaž Merljak

Razglasitev prve avstralske svetnice Mary McKilop je razgibala celo Avstralijo. Že tedne pred 17. oktobrom je tukajšnja medija je ves čas - na splošno zelo pozitivno in na široko poročala o tej pomembni novici. Res Mary McKilop je zelo popularna v Avstraliji, predvsem zato ker se je zelo veliko žrtvovala za revne otroke, in jim nudila brezplačno šolanje.

Rojena je bila v Melbournu 15. januarja leta 1842 škotskim staršem in imela zelo revno in težko mladost. Bila je globoko verna in je zaradi nujne potrebe ustanovila red sester Jožefink - Sister of St Joseph of the Sacret Heart, ki so skrbele za šolstvo revnih otrok. Sprejela je ime Mary of the Cross - Marija od Križa. Bila je bila zelo odločna v svojem prepričanju in potrebi za revne otroke. Zaradi nesporazuma jo je leta 1871 adelaidski škof izločil iz Cerkve. To odločitev je škof že naslednje leto preklical in jo razrešil vse krivde.

Mary McKilop se je potem odpravila na dolgo pot v Rim, kjer jo je papež Pij IX. vzpodbudil pri njenem delu in tudi odobril red njenih sester Jožefink, ki imajo svoje postojanke širom Avstralije, Nove Zelandije, Irske, Škotske, Peruja in Vzhodnega Timorja. Umrla je v Sydneyu, 8. avgusta 1901.

Rojaki so se zbali v Brisbanu
Rojaki so se zbali v Brisbanu © Mirko Cuderman

Anica Cuderman ob okrašeni sliki Marc McKilop
Anica Cuderman ob okrašeni sliki Marc McKilop © Mirko Cuderman
Iz njene prve revne šole, ki jo je izgradila iz hleva v mestecu Penola, so iz desk naredili velik križ, ki potuje po vseh župnijah Avstralije. Tudi v naši cerkvi v Woodfordu se je ustavil ta romarski križ. V Vatikanu se je nad 8 tisoč Avstralcev zbralo na trgu svetega Petra, med njimi tudi nekaj Slovencev, da so bile priče tega veselega dogodka - proglasitve naše prve avstralske svetnice.

Našo slovensko skupnost v Brisbanu, pa je prav na to nedeljo obiskal pater Valerijan, ki je v naši društveni dvorani opravil sveto mašo za vse žive in pokojne rojake, ki so v preteklih 55 letih s svojim delom veliko pripomogli k društvenim uspehom. Praznovali smo tudi društveno 55 obletnico. Ker pa je bila prav isti dan tako pomembna slovesnost v Rimu, smo posebno ob tej priliki lepo okrasili dvorano in sliko nove svetnice Mary Mckilop. Veliko rojakov se je zbralo k tej slovesnosti. Pater Valerijan nam je v pridigi in molitvi lepo predstavil Mary McKilop in njeno svetniško življenje. Naslednja slovenska sveta maša nam je obljubljena za prvi vikend v januarju, ko bomo praznovali božične praznike. Do takrat pa lep pozdrav vsem poslušalcem radia Ognjišče.

Marija Čeh na domu v Deception Bay z 14 let mlajšim patrom Valerijanom
Marija Čeh na domu v Deception Bay z 14 let mlajšim patrom Valerijanom © Mirko Cuderman

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...