Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Na kolinah na Slovenski Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Na kolinah na Slovenski Pristavi

Uspele koline pristavskih upokojencev

| 17.10.2010, 18:13 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu se v mesecu oktobru pred vsako sveto mašo zberejo pri molitvi rožnega venca. Prejšnjo nedeljo pa so se zbrali na Slovenski Pristavi.

V mesecu oktobru Cerkev vabi vernike k molitvi rožnega venca. Mogočna molitev rožnega venca je za nas lepa priložnost, da premišljujemo milosti polne dogodke iz življenja našega Zveličarja Jezusa in njegove presvete Matere Marije, da molimo za spoštovanje vsakega življenja, rojenih otrok in nerojenih, zdravih in pohabljenih, ostarelih in revnih. Včasih, v hitrem teku življenja, radi pozabimo na moč molitve. Rožni venec se moli ta mesec pred vsako sveto mašo.

Pretekla nedelja je bila nedelja odej. Župljani sv. Vida smo bili naprošeni, da tako kot prejšnja leta, darujemo denar namesto odej. S temi prispevki Družba sv. Vincencija skrbi za osnovne potrebe revnim. Vsak dar je seveda hvaležno sprejet. V nedeljo so imeli tudi člani Najsvetejšega Imena skupno mesečno mašo in obhajilo, kateri je sledil zajtrk in sestanek v slovenski sobi.

Danes so se zbrali farani prejšnje oziroma zdaj že zaprte župnije Sv. Lovrenca v cerkvi Marije Vnebovzete, kamor se zatekajo vsaj enkrat mesečno za skupno službo božjo. Zberejo se pri deseti maši in po maši imajo prijateljsko srečanje v slovenski sobi, kamor so tudi vabljeni župljani, da se bolj povežejo med seboj, stari in novi člani župnije.

Lepo vreme je privabilo mnoge
Lepo vreme je privabilo mnoge © Tone Ovsenik

Pretekla nedelja, 10. oktobra, je bila nepričakovano lepo sončna in topla. Tako smo prvič v zgodovini, odkar pripravljajo domače koline člani pristavskih upokojencev vsako jesen te užili zunaj na prostem namesto v dvorani. Razumljivo, tudi toplo nedeljsko popoldne je doprineslo k rekordnemu obisku. Pod toplim jesenskim soncem so navzoči lahko kramljali in spremljali vesele zvoke Alpskega seksteta, ki se je po dolgih letih spet zbral na odru in napravil res pravo slovensko vzdušje v senci visokih dreves.

Danes se pa vrši občni zbor na Slovenski pristavi. Novi odbor bo seveda vodil to letovišče v naslednjem letu. Upajmo tako uspešno kot je to vršil sedanji odbor.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.