Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Na kolinah na Slovenski Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Na kolinah na Slovenski Pristavi

Uspele koline pristavskih upokojencev

| 17.10.2010, 18:13 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu se v mesecu oktobru pred vsako sveto mašo zberejo pri molitvi rožnega venca. Prejšnjo nedeljo pa so se zbrali na Slovenski Pristavi.

V mesecu oktobru Cerkev vabi vernike k molitvi rožnega venca. Mogočna molitev rožnega venca je za nas lepa priložnost, da premišljujemo milosti polne dogodke iz življenja našega Zveličarja Jezusa in njegove presvete Matere Marije, da molimo za spoštovanje vsakega življenja, rojenih otrok in nerojenih, zdravih in pohabljenih, ostarelih in revnih. Včasih, v hitrem teku življenja, radi pozabimo na moč molitve. Rožni venec se moli ta mesec pred vsako sveto mašo.

Pretekla nedelja je bila nedelja odej. Župljani sv. Vida smo bili naprošeni, da tako kot prejšnja leta, darujemo denar namesto odej. S temi prispevki Družba sv. Vincencija skrbi za osnovne potrebe revnim. Vsak dar je seveda hvaležno sprejet. V nedeljo so imeli tudi člani Najsvetejšega Imena skupno mesečno mašo in obhajilo, kateri je sledil zajtrk in sestanek v slovenski sobi.

Danes so se zbrali farani prejšnje oziroma zdaj že zaprte župnije Sv. Lovrenca v cerkvi Marije Vnebovzete, kamor se zatekajo vsaj enkrat mesečno za skupno službo božjo. Zberejo se pri deseti maši in po maši imajo prijateljsko srečanje v slovenski sobi, kamor so tudi vabljeni župljani, da se bolj povežejo med seboj, stari in novi člani župnije.

Lepo vreme je privabilo mnoge
Lepo vreme je privabilo mnoge © Tone Ovsenik

Pretekla nedelja, 10. oktobra, je bila nepričakovano lepo sončna in topla. Tako smo prvič v zgodovini, odkar pripravljajo domače koline člani pristavskih upokojencev vsako jesen te užili zunaj na prostem namesto v dvorani. Razumljivo, tudi toplo nedeljsko popoldne je doprineslo k rekordnemu obisku. Pod toplim jesenskim soncem so navzoči lahko kramljali in spremljali vesele zvoke Alpskega seksteta, ki se je po dolgih letih spet zbral na odru in napravil res pravo slovensko vzdušje v senci visokih dreves.

Danes se pa vrši občni zbor na Slovenski pristavi. Novi odbor bo seveda vodil to letovišče v naslednjem letu. Upajmo tako uspešno kot je to vršil sedanji odbor.

Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...