Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
59. mladinski dan v Slovenski vasi (foto: Svobodna Slovenija)
59. mladinski dan v Slovenski vasi

59. mladinski dan v Slovenski vasi

| 14.10.2010, 11:07 Matjaž Merljak

V nedeljo, 26. septembra 2010, je ob krasnem pomladanskem dnevu mladina iz Slovenske vasi v Buenos Airesu v Argentini praznovala svoj 59. mladinski dan. Ta se nepretrgano in uspešno odvija vsako leto, že od samih začetkov Slovenske vasi, ko je športni prostor bil še komaj minimalno urejen travnik.

Kot vedno, se je tudi letošnji praznik začel s sveto mašo s pohvale vrednim oblikovanjem. Športna tekmovanja so osrednji del programa. Odbojka za dekleta iz vseh domov (zmagale Sanhuščanke), za fante pa nogomet(zmagali domači).

Po končanih turnirjih, ki so predvsem lepa priložnost za srečanje mladih iz vseh krajev velikega Buenos Airesa, smo bili povabljeni v dvorano Hladnikovega doma na kulturni program. Nastope raznih starostnih skupin je povezovala enostavna a simpatična zgodba o enodnevnih pripetljajih avtobusnega šoferja. Besedilo je napisala obetajoča debitantka, zdajšnja predsednica lanuških deklet, Yamila Grbec. Značilno pogovorni jezik je ravno zaradi tega bil zelo dostopen in razumljiv, kljub manjšim slovničnim pomanjkljivostim.

Ob koncu dneva so, ob razgibani družbi in okusni hrani, vsi navzoči imeli prijeten občutek, da se vsakoletni mladinski dnevi ne izvajajo le iz gole obveznosti, temveč so vedno novim generacijam priložnost za kreativno delo v krogu prijateljev. Kot sta v svojem nagovoru omenila krajevna predsednika, je za vsakega mladega vredno, da se vključi v ta krog.

Praznovanje v Slovenski vasi
Praznovanje v Slovenski vasi © Svobodna Slovenija

.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.