Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Mladi cvet Slomškovega doma (foto: Svobodna Slovenija)
Mladi cvet Slomškovega doma

49. obletnica Slomškovega doma

| 13.10.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Pod geslom »Spoštuj preteklo, živi danes, delaj za prihodnost« je potekala v nedeljo, 19. septembra 2010 v Ramos Mejiji v Buenos Airesu, Argentina. Po dvigovanju zastav je bila sveta maša, popoldne so si zbrani lahko ogledali Županovo Micko.

Po običajnem dviganju zastav in pozdravu krajevnega predsednika je bilo prijetno pomladno jutro kot naročeno za odprtje preurejene zelenice z otroškimi igrali, kjer so otroci Slomškove šole za to priložnost vsadili »slovensko« lipo, naš narodni simbol, župnik Franci Cukjati pa je v spremstvu predsednika Doma blagoslovil zelenico.

Slovesna služba božja je bila zahvala Bogu vse ramoške srenje za varstvo in blagoslov, ki ga je deležna po priprošnji zavetnika blaženega Antona Martina Slomška. Župnik Franci Cukjati je svoje misli v pridigi navezal na geslo praznika in poudaril pomembnost graditve zunanjih okvirov, še bolj pa gradnjo duhovnega občestva naše skupnosti. Mašno slavje je bilo še slovesneje ob dovršenem petju mešanega zbora (vodstvo Marta Selan Brula, orgle Mirjam Klemenc Černe) in razkošnem šopku narodnih noš.

Med sveto daritvijo ob obletnici Slomškovega doma
Med sveto daritvijo ob obletnici Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Domači praznik je olepšala razstava del slikark, ki delujejo v naši srenji. Razstavo je odprla in predstavila Andreja Dolinar Hrovat. Kar pet avtoric je sodelovalo s svojimi deli in sicer: Andrea Quadri Brula, Helena Klemenc, Irena Žužek, Andrejka Dolinar in Carolina Vester.

Opoldanski predah je bil namenjen skupnemu kosilu in družabnosti, ogledu slikarske razstave ali pa prijateljske tekme v odbojki med dekleti iz Našega doma iz San Justa in seniorkami iz Slomškovega doma.

Praznovanja so se udeležili visoki gostje
Praznovanja so se udeležili visoki gostje © Svobodna Slovenija

Popoldanski program je vodila prof. Neda Vesel Dolenc. Pozdravila je vse navzoče predvsem predsednico Zedinjene Slovenije Alenko Jenko Godec, častnega konzula Rep. Slovenije Hermana Zupana in gospo, župnika Francija Cukjatija ter vse zastopnike slovenskih domov in organizacij. Nato je pozdravila predsednica Zedinjene Slovenije, predsednik Slomškovega doma Marko Selan pa je v svojem nagovoru poudaril, da s tem slavjem Dom stopa v leto zlate obletnice.

Zaigrali so Županovo Micko
Zaigrali so Županovo Micko © Svobodna Slovenija

Glavna točka programa je bila igra Županova Micka, delo Antona T. Linharta. Hvalevredno dejstvo je, da imamo v naši skupnosti zadnja leta nov kader mladih igralcev, režiserjev, scenografov, kar nam zagotavlja, da se bo naše gledališče po domovih še dolgo nadaljevalo! Tako odkrivamo vedno nove talente, ki prinašajo svežino in navdušenje na naše odre.

Občinstvo je z zanimanjem sledilo igri in na koncu nagradilo vse nastopajoče z močnim aplavzom. Res je lepo videti, kako novi rod sega tudi po tradicionalnih slovenskih igrah in jih posodablja, da so tudi danes še privlačne! Režiserju dr. Štefanu Godcu in vsem sodelavcem res najlepša hvala za to predstavo.

Po gledališki predstavi se je praznovanje nadaljevalo v spodnjih prostorih in na dvorišču do poznih večernih ur.

Utrinek z odra
Utrinek z odra © Svobodna Slovenija

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...