Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zbora iz San Justa in Medoze (foto: Svobodna Slovenija)
Zbora iz San Justa in Medoze

Gostovanji zborov

| 12.10.2010, 17:02 Matjaž Merljak

Znana je izredno bogata zborovska dejavnost argentinskih Slovencev. Njihova zbora sta zadnji čas opravila zanimivi potovanji - v Mendozo in Corrientes.

Konec avgusta je Mešani pevski zbor iz San Justa, ki ga vodi prof. Andrejka Selan Vombergar, potoval v Mendozo. Tam je krajevna skupnost praznovala 61 let svojega delovanja. Imeli so sobotni koncert za rojake v Mendozi in njihove prijatelje ter nastopili v nedeljo na slavju njihove obletnice. Poleg tega pa so si ogledali tudi mendoške zanimivosti in se podali na visoke Ande.

Zbor iz San Justa v Andih
Zbor iz San Justa v Andih © Svobodna Slovenija

V začetku septembra pa je pevski zbor iz San Martina potoval v severovzhodno provinco Corrientes, kjer praznujejo stoletnico ustanovitve škofije, ki jo sedaj vodi naš rojak nadškof Andrej Stanovnik. Na njegovo povabilo so slovenski pevci nastopili najprej s koncertom v stolnici v mestu Corrientes, nato pa še v baziliki Marijine božje poti v kraju Itatí. To je največje romarsko središče na argentinskem severovzhodu. Tam so peli pri maši. Zanimivo je, da se je po končani maši, ko so peli slovensko Marija skoz' življenje, sam nadškof pridružil zboru in pel z njim.

Zboru iz San Martina se je pridružil nadškof  Stanovnik
Zboru iz San Martina se je pridružil nadškof Stanovnik © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.