Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Spletna stran Radia Spazia (foto: )
Spletna stran Radia Spazia

Nova narečna oddaja, vidna tudi RAI

| 08.10.2010, 08:01 Matjaž Merljak

Minulo nedeljo je začel Radio Spazio 103, ki objavlja novice v videmski škofiji, prenašati tudi 50 minut slovenske narečne oddaje, ki je bila že doslej predvajana pod imenom Okno v Benečijo. 3. decembra letos pa bodo slovensko televizijo RAI lahko končno gledali tudi Slovenci v videmski pokrajini.

To naj bi se zgodilo s prehodom iz sedanjega analognega v digitalni televizijski sistem, so obljubili na Direktoratu deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino, ki mu načeljuje Roberto Collini. Gre obenem za obvestilo vsem tistim, ki doma nimajo digitalne televizije. Za vidnost slovenske oddaje, si bodo morali v Benečiji nabaviti dekoder. Tako bodo lahko rojaki imeli tudi po televiziji podrobnejši pregled novic, intervjujev in komentarjev o tem, kaj se lepega in manj lepega dogaja v krajih, kjer živi slovenska narodna skupnost.

Kar nekaj od sicer le 50 minut na radiu, bo predvajanih domačih narečnih pesmi in sploh glasbe, da to ostane med ljudmi živo. Cenijo ga kot svoje veliko bogastvo, obenem pa je tudi barometer današnje ustvarjalnosti naših ljudi v tem prostoru, ki ga vse bolj kupujejo tujci, zapostavljanje domače kulture v javnosti pa se ni zmanjšalo.

Pod naslovom “Okno na Benečijo” soustvarjajo oddajo pri združenju Most, kulturno verskem listu Dom in kulturnem združenju Blankini. Ureja jo novinar Ezio Gosgnach. Za ožjo Benečijo sodeluje Larissa Borghese, kaj se godi v Reziji pa poroča Luigia Negro. Vedno pripeljejo v studijo tudi kakšnega gosta, s katerim se pogovarjajo o aktualnih temah. Žal pa se radijska oddaja še vedno ne sliši v vseh krajih Nadiških dolin. Lahko pa jo, po internetu, poslušajo na naslovu www.radiospazio103.it.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...