Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Pomembno je priti k slovenski maši

| 10.10.2010, 18:08 Matjaž Merljak

Rojaki iz Clevelanda so poromali na Baragove dneve v Michigan, pri Mariji Vnebovzeti bodo urejali parkirne prostore okrog cerkve, sicer pa v obeh župnijah v tem mesecu upajo na dober obisk rojakov pri slovenskih svetih mašah. To lahko vpliva tudi na obstoj slovenskih župnij.

V soboto, 25. septembra, zgodaj zjutraj je odpeljal avtobus izpred župnije Marije Vnebovzete in pol ure kasneje so pristopili še rojaki svetoviške župnije, ki so bili namenjeni v zvezno državo Michigan, in sicer na takozvane Baragove dni, ki potekajo vsako leto v septembru. Letošnji izlet ali romanje je organiziralo društvo upokojencev Slovenske pristave pod vodstvom predsednika Zdravka Novaka. Letošnji Baragovi dnevi so potekali v mestu St. Ignace v Michiganu, ki leži na zgornji penensuli te države, kjer je Baraga veliko deloval. Clevelandski rojaki so se pridružili drugim romarjem, ki so prišli iz drugih krajev kakor tudi rojakov iz Slovenije. Udeležili so se vseh pobožnosti in drugih aktivnosti v povezavi Baragovih dni. Seveda vse to, da bi bil naš misijonar med ameriškimi Indijanci izbran in imenovan med blažene. Avtobus clevelandskih romarjev se je vrnil nazaj pozno v ponedeljek, 27. septembra.

Oltarno društvo župnije Marije Vnebovzete je v nedeljo vabilo na kosilo v tamkajšnjo dvorano. Kakor vedno je bil tudi to pot obisk izreden. Ves izkupiček so namenili ureditvi novih parkirnih prostorov okrog cerkve. Župnija je namreč kupila nekaj starejših hiš in jih odstranila, da bo več prostora za obiskovalce rojakov nedeljskih pobožnosti, ki se pripeljejo kar od daleč. Da pa je bil izkupiček tokrat še večji je k tem priskočila organizacija KSKJ. Organizacija je darovala dolar za dolar za vsak dolar izkupička, seveda do 1,000 dolarjev.

Cleveland, Sveti Vid
Cleveland, Sveti Vid © Tone Ovsenik

V tem mesecu se šteje prisotnost pri nedeljskih mašah po vsej naši škofiji. Vsi farani se moramo zavedati, da je zelo vazno, da pridemo k sveti maši vsak v svojo župnijo in ne v druge cerkve. V bodočnosti bo to odločalo, ali bomo dobili duhovnika in ali je potrebno, da fara še obstoja. Bodočnost naših far je resnično v rokah vsakega župljana. Potrebna je aktivnost vsakega posameznika. Škofija se je odločila, da bo odslej vsake tri leta pregledala upravljanje, prisotnost in finančno stanje premoženja vsake župnije. Škofijski pregledni urad je sprejel celotno poročilo za leto 2009 in pohvalil stanje naših dveh župnij.

Prva nedelja v oktobru je bila določena v naši deželi kot nedelja Spoštovanja do življenja. Letošnja tema je: »Mera ljubezni je, ljubiti brez meje«. Mi razglašamo, da je človeško življenje dragocen dar od Boga in da vsak človek, ki prejme ta dar, ima odgovornost Bogu, sebi in drugim, in da družba po svojih zakonih in socialnih ustanovah mora zaščititi in rediti človeško življenje v vseh obdobjih tega. Na to nedeljo spoštovanja do življenja smo kot posamezniki, kot župnija in kot Cerkev poklicani se spet zaobljubiti podporo življenja in moliti za konec vsega kar spravi v nevarnost svetost življenja, posebno greh splava in zlorabo otrok in onemoglih.

Slovenski muzej in arhiv je pripravil razstavo v svojih prostorih v stavbi Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji o 10. ameriški gorski diviziji, ki je bila tudi nastavljena v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Ta divizija smučarjev je namreč 10. junija leta 1945 imela tekme v veleslalomu na gori Mangart. Razstava je odprta trikrat na teden za ogled v tem mesecu.

Danes je pa spet prijetno na Slovenski pristavi, kjer so upokojenci pripravili koline. Velik obisk je pričakovan, kot vedno. O tem pa prihodnjič.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...