Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poromali k Baragu in don Bosku

| 06.10.2010, 06:45 Matjaž Merljak

Župljani slovenske župnije svetega Gregorija Velikega iz Hamiltona v Kanadi pod vodstvom župnika Draga Gačnika so konec septembra odšli v Michigan v ZDA, kjer so potekali letošnji Baragovi dnevi, včeraj pa so poromali v Toronto, kjer so počastili relikvije ustanovitelja salezijanske skupnosti don Boska.

Letošnji Baragovi dnevi so potekali v kraju St. Ignace v Michigenu 25. in 26. septembra. V imenu slovenske Cerkve se jih je udeležil koprski pomožni škof Jurij Bizjak, poromali pa so tudi številni rojaki iz Severne Amerike, poleg hamiltonskih še iz Toronta, Clevelanda, Chicaga, Milwakeja in skupina „pojočih Slovencev“ iz Minnesote.

Baragovi dnevi vsako leto potekajo v drugem kraju, ne le tam, kjer je deloval, ampak tudi tam, kjer je spomin naj med ljudmi še posebej živ in močan. Gre za to, da se zavest o škofu nadaljujem med ljudmi. Predstavijo tudi razvoj postopka za beatifikacijo.

V soboto je bila slovenska maša, ki jo je daroval škof Bizjak. Pri maši so sodelovali z branjem beril in petjem ljudskih pesmi. Bogoslužje je bilo res bogato. Po maši je bila večerja v krajevni dvorani.

V nedeljo dopoldne so rojaki izkoristili za obisk otoka Mackinac, ki je turistično zelo zanimiv. Na otoku namreč avtomobili niso dovoljeni, zato pa je na voljo okrog sto kočij in vpreg in nekaj sto konjev ter seveda kolesa. Ob treh popoldne je bila v St. Igancu sveta maša v angleškem jeziku. Vodil jo je domači škof Alexander Sample. Med mašo je poudaril pomembnost Baraga in njegovega dela.

Škof Alexander Sample
Škof Alexander Sample © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

 

Po sveti maši je na akademiji povedal, da se je postopek ugotovitve čudeža na škofijski ravni zaključil in bil poslan v Rim. Tam naj bi postopek uradno odprli v začetku tega meseca. Po besedah župnika Gačnika, ima škof Sample dober občutek, saj se je zgodilo kar nekaj obetavnih znamenj. Povabljeni smo, da postopek spremljamo z molitvijo.

Na poti domov so se hamiltonski rojaki ustavili na božji poti Križ v gozdu in v bavarskem mestu Frankenmuth.

Pri Cross in the Woods
Pri Cross in the Woods © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Včeraj (v torek, 5. oktobra) pa so poromali v salezijansko župnijo v Toronto. Tam so namreč gostili relikvije svetega Janeza Boska, ustanovitelja salezijanske skupnosti, ki v pripravi na 200 letnico rojstva, ki bo leta 2015, potujejo po svetu. Popoldne so se udeležili molitve rožnega venca (desetko smo zmolili v slovenskem jeziku) in večerne svete maše, ki jo je vodil krajevni škof.

Relikvije don Boska potujejo po svetu
Relikvije don Boska potujejo po svetu © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.