Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev (foto: CTV)
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev

Papež bo molil za odvisnike

Cerkev po svetu | 31.10.2010, 15:53

Papež Benedikt XVI. bo svoj namen apostolata molitve za mesec november namenil desettisočem po vsem svetu, ki so žrtve zlorabe mamil ali drugih odvisnosti, da bi ob podpori krščanske skupnosti našle v Bogu, ki rešuje, moč za temeljito spremembo življenja. Na svojem apostolskem potovanju v Brazilijo leta 2007 je Benedikt XVI. ob pastirskem obisku v skupnosti Fazenda da Esperança neposredno tudi spregovoril o zlorabljanja mamil in alkohola. Skupnost za mlade, ki se skušajo rešiti iz odvisnosti in predelati svoje življenje v hribih pri Sao Paolu vodijo frančiškani in gibanje Marijino delo.

Papež je takrat članom skupnosti odvajanja od mamil dejal, da v nekem trenutku človekovega življenja pride Jezus in rahlo potrka na srce tistih, ki so razpoložljivi. Morebiti je to storil zanje prek prijatelja ali duhovnika ali pa je pripravil vrsto dogodkov, po katerih so spoznali, da jih Bog ljubi. Prek ustanove, ki jih je sprejela, jim je Gospod dal to priložnost za telesno in duhovno ozdravljenje, ki je tako življenjsko pomembno zanje in za njihove družine. Zato pa družba od njih pričakuje, da ta dragoceni dar zdravja širijo med prijatelji in vsemi člani skupnosti. 'Biti morate sposlanci upanja!' jim je zaklical sveti oče.

Število zasvojenih je sicer v Braziliji zelo visoko. To pa velja tudi za vso Latinsko Ameriko nasploh. Zato je papež pozval prekupčevalce z mamili, da naj razmislijo o resni škodi, ki jo prizadevajo številnim mladim in odraslim na vseh ravneh družbe; Bog jih bo namreč poklical na odgovor za njihova dejanja.

Papež je še pohvalil delo, ki ima za duhovni temelj karizmo svetega Frančiška in duhovnost gibanja Marijino delo. Vnovično vključevanje nekdanjih zasvojencev v družbo nedvomno kaže na učinkovitost njihove pobude. Še večjo pozornost pa zbujajo spreobrnjenja, vnovično odkritje Boga in dejavna udeležba v življenju Cerkve, ki tudi potrjujejo pomembnost njihovega dela, je še poudaril sveti oče.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...