Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Usmiljena Božja ljubezen

Cerkev po svetu | 31.10.2010, 15:47

Cerkev je od včeraj bogatejša za novega blaženega, romunskega škofa in mučenca Szilárda Bogdánffya. Škofovsko posvečenje je prejel pri komaj 38 letih in v svoji gorečnosti nikakor ustrezal komunističnemu režimu. Po štirih letih trpljenja in ponižanj v zaporu je Jezusu, darovanemu Jagnjetu, sledil vse do mučeniške smrti. V stolnici mesta Oradea Mare v Romuniji ga je včeraj k blaženim prištel kardinal Peter Erdö. O tem je danes opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spregovoril papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. je svoj opoldanski nagovor namenil razlagi globljega sporočila današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o Zahejevem srečanju z Jezusom. Spomnil je, da je evangelist Luka pozoren zlasti na dogodke, v katerih je mogoče zaslutiti Božjo usmiljeno ljubezen, ki se je razodela v Jezusu. To je Jezuus sam potrdil z besedami, da ni prišel k spreobrnjenju klicat pravičnih, ampak grešnike (prim. Lc 5,32).

Nato je sveti oče nadaljeval z zagotovilom, da Bog ne zavrača nikogar, ne ubogih in ne bogatih. Ne pusti se vplivati našim predsodkom, temveč vidi v vsakem človeku dušo, ki je potrebna odrešenja. Privlačijo ga zlasti tisti, ki jih ljudje imamo za izgubljene in ki tudi sami o sebi menijo enako. Jezus Kristus, učlovečeni Bog pa je pokazal veliko usmiljenje, ki ima vedno za cilj rešitev grešnika in mu ponuja možnost vnovičnega začetka in spreobrnjenja, čeprav hkrati nič ne omili teže samega greha. Sveti oče je ob tem spomnil na evangeljski odlomek, v katerem Jezus pravi, da bo bogatin zelo težko prišel v nebeško kraljestvo (prim. Mt 19,23). Navedel je trditev iz homilije sv. Hieronima, v kateri pravi, da se je Zahej sicer odpovedal svojemu zemeljskemu bogastvu, a ga je nemudoma zamenjal za bogastvo nebeškega kraljestva. Nadalje je sveti oče ob misli Maksima Turinskega ugotavljal, da je bogastvo ovira za nespametne, medtem ko modrim pomaga h kreposti, saj jim daje možnost odrešenja. Za nespametne pa je bogastvo zanka, v katero se ujamejo.

Papež Benedikt XVI. je v sklepnem delu svojega opoldanskega nagovora nato povzel glavno sporočilo zapisa o srečanju cestninarja Zaheja z Jezusom. Dejal je, da je Zahej Jezusa sprejel v svojo hišo in se spreobrnil, ker je že pred tem doživel sprejetost z Jezusove strani. Jezus ga ni obsojal, temveč je prišel naproti njegovemu velikemu hrepenenju po odrešenju. Sveti oče je nato povabil, naj Devico Marijo, ki je vzor popolne povezanosti z Jezusom, prosimo, da bi tudi mi okušali veselje obiska Božjega Sina. Prenovljeni v njegovi ljubezni naj tudi mi drugim pričujemo o Jezusovem velikem usmiljenju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.