Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Sprejeta novela krovnega zakona

| 27.09.2010, 09:53 Matjaž Merljak

Državni zbor je 21. septembra s 65 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Spremembe, ki med drugim urejajo sklepanje pogodb za financiranje manjšinskih projektov in vendarle ohranjajo izrecne omembe rimokatoliških misij v tujini, so pred tem poslanske skupine soglasno podprle.

Kot je poročala STA predlog zakona po besedah državnega sekretarja na uradu za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Borisa Jesiha ureja možnost sklepanja večletnih pogodb za financiranje programov in projektov manjšinskih in zdomskih organizacij. Sedanja ureditev, ki je dopuščala le enoletno financiranje, je namreč za organizacije predstavljala nepotrebne administrativne obremenitve.

Predlog sprememb nadalje po njegovih besedah natančneje določa krog upravičencev do posebnih priznavalnin za dolgoletno poučevanje slovenskega jezika. Prav tako so jasneje določeni resorni organi, ki bodo sodelovali pri izvajanju in financiranju repatriacije, v kolikor bi do te prišlo. Poleg tega se na novo ureja mandat dveh posvetovalnih vladnih teles, in sicer sveta za odnose s Slovenci v zamejstvu oziroma po svetu, ki bo trajal pet let.

Odbor za notranjo politiko je v začetku septembra že v drugo razpravljal o noveli zakona, potem ko jo je na seji oktobra lani kot matično delovno telo zavrnil. Potem ko se je vlada odločila, da v zakonu vendarle ohrani izrecne omembe rimokatoliških misij v tujini, je odbor novelo 9. septembra soglasno potrdil. Predlagane spremembe pa so v torek v nadaljevanju obravnave podprle tudi poslanske skupine.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.