Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vinska trgatev 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Vinska trgatev 2010

Trgatev na Slovenski Pristavi

| 26.09.2010, 18:20 Matjaž Merljak

Tudi v Clevelandu se je začelo šolsko leto, danes teden so imeli katehetsko nedeljo. Župnija Marije Vnebovzete ima veliko načrtov za prihodnost, o njih je razpravljal pastoralni svet. Rojaki pa ohranjajo običaje. Tako so že praznovali vinsko trgatev.

Pretekla nedelja, 19. septembra, je bila katehetska nedelja. Na to nedeljo smo poklicani k evangelizaciji, širiti lepoto in resnico naše katoliške Cerkve. V cerkvi Marije Vnebovzete so bili pri 12. maši učitelji verouka pooblaščeni v njihovo posebno odgovornost, učiti naše otroke katoliško vero. Letošnja tema te nedelje: „Zakon: zakrament trajne ljubezni“. Sklada se z navodili za zakrament zakona, vpeljanih od konference katoliških škofov v ZDA, za okrepitev svetosti zakona v življenju Cerkve.

V obeh naših župnijah se je pričelo novo šolsko leto slovenskih sobotnih šol. Pri Mariji Vnebovzeti so z poukom začeli že v soboto, 18., a pri svetem Vidu so letos vpeljali nekaj novega. Šolsko leto se je začelo v nedeljo z mašo ob pol enajstih, po kateri je bilo vpisovanje in razlaga pouka. Pouk sam se je pa začel včeraj dopoldne. V vsaki šoli je vpisanih okrog 60 učenk in učencev.

 

Trgatev na Slovenski Pristavi
Trgatev na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete se je po poletnem odmoru zopet sestal. Več projektov v župniji je bilo obravnavanih. Cerkvena stavba potrebuje manjših popravil. Stališče novih parkirišč je zaostalo zaradi pomot med okrajnim preglednikom in okrajnim registratorjem. Upajo pa, da bo to kmalu rešeno. Glede šolske stavbe, odkar je šola zaprla svoja vrata, je zanimanje za tako zvano Charter šolo. Glede, da se je vse nekam zateklo, je načrtovano odprtje te šole v naslednjem letu. Čeprav je šolska stavba sedaj v najemu, ima župnija popolno kontrolo in bo prostor za Slovensko sobotno šolo, verouk in vse druge župnijske dejavnosti. Župnik Kumše je predlagal svetu naj pomislijo, da bi razširili župnijsko služenje in pomoč onemoglim, da bi imeli več možnosti prejeti sv. evharistijo. Z zaprtjem slovenske župnije sv. Lovrenca je župnija prejela sliko Marije Pomagaj, kip sv. Lovrenca in dva angela. Kupili so tudi 12 barvastih oken, da bi bili za prihodnjo uporabo v slovenski skupnosti.

Veselje ob Vinski trgatvi na Pristavi
Veselje ob Vinski trgatvi na Pristavi © Tone Ovsenik

Danes je po vseh mašah na voljo zajtrk z palačinkami, ki pa je vedno dobro obiskan. Ta zajtrk servirajo člani župnije izmenjajoč s Slovensko šolo v vseh mrzlih mesecih v letu.

Prijazna jesen je priveslala v deželo in z njo tudi jesenski običaji. Na Slovenski pristavi smo se udeležili zadnjega sezonskega piknika preteklo nedeljo. Pristava sama je namreč pripravila Vinsko trgatev. Ob lepem jesenskem dnevu se je zbrala lepa množica obiskovalcev in se zadnjič poveselila na tem pikniškem letovišču. Seveda nas pa še čakajo koline, ki jih zašpilijo naši vrli člani kluba upokojencev Slovenske pristave. To bo v mesecu oktobru.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...