Petra StoparPetra Stopar
misijonar Irenej Friderik Baraga (foto: www.rutars.net)
misijonar Irenej Friderik Baraga | (foto: www.rutars.net)

61. Baragovi dnevi v ZDA

| 24.09.2010, 12:23 Matjaž Merljak

V soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra 2010, bodo v St. Ignacu (Michigan) v ZDA potekali letošnji Baragovi dnevi. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se jih bo udeležil koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

V soboto zvečer bo slovenska maša v tamkajšnji cerkvi sv. Ignacija Lojolskega, po njej pa družabno srečanje z nastopom skupine The Singing Slovenes iz Minnesote v ZDA. Pred mašo bo vremenoslovec Karl Bohnak predaval o vremenskih razmerah, s katerimi se je škof Friderik Baraga srečeval pri svojem misijonskem delu okrog Gornjih jezer. V nedeljo popoldne je v isti cerkvi predvidena maša v angleščini, nato pa letno srečanje Združenja škofa Barage.

Baragovi dnevi so pomemben dogodek za ozaveščanje in pospeševanje postopka Baragove beatifikacije, ki se udeležujejo slovenski rojaki iz Lemonta, Chicaga, Clevelanda, Toronta, Hamiltona in različnih drugih krajev iz ZDA in Kanade, kjer živijo Slovenci.

 

Stanje postopka razglasitve škofa Barage za blaženega

Ameriška katoliška škofija Marquette je 10. marca 2010 uvedla preiskavo o domnevnem čudežnem ozdravljenju na priprošnjo Božjega služabnika škofa Friderika Barage. Če bi se čudež izkazal za pristnega, bi bil to odločilen korak naprej k razglasitvi škofa Barage za blaženega. Čudež naj bi se zgodil pri pacientu, ki je bolehal za tumorjem na jetrih, kar je potrdilo več preiskav, vključno z magnetno resonanco in ultrazvokom. Pacientova družina in krajevni župnik so molili za ozdravljenje na priprošnjo škofa Barage, pri čemer so na pacientov trebuh pri molitvi položili tudi Baragovo štolo. Bolečina je po tem dogodku popustila, preiskovalna operacija pa ni več odkrila sledov tumorja.

Škofija je ustanovila škofijsko preiskovalno komisijo, ki bo preiskala domnevni čudež. Čudež bo veljaven, če bo ozdravljenje zares mogoče pripisati priprošnji škofa Barage in če ga medicinska znanost ne bo mogla razložiti. Če bo priprošnja škofa Barage obveljala kot najverjetnejši razlog ozdravljenja, bo v postopku za beatifikacijo pridobljen ključni dokaz o njegovi svetosti pred Bogom.

Postopek za razglasitev škofa Friderika Barage za blaženega se je začel leta 1952. Postulator postopka je dr. Andrea Ambrosi, ki v Rimu vodi pravno pisarno za postopke za beatifikacijo in kanonizacijo. Vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov je najprej pregledala dokumentacijo o Baragovem življenju in krepostih, njegove spise in spise o njem ter potrdila upravičenost postopka za ugotavljanje njegove svetosti. Škofija Marquette, kjer je Baraga služboval, je sedaj na drugi stopnji postopka, kjer zbira obvestila o morebitnih čudežih in preiskuje, ali so ti znanstveno nerazložljivi in so se res zgodili na njegovo priprošnjo. Če bo to potrjeno, bo Kongregacija za zadeve svetnikov znova pregledala vso dokumentacijo in sestavila priporočilo papežu o priznanju junaške stopnje Baragovih kreposti. Papež bo potem sprejel dokončno odločitev o razglasitvi škofa Barage za blaženega.

Več ...

Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.