Alen SalihovićAlen Salihović

Doberdobčani romali

| 20.09.2010, 10:17 Matjaž Merljak

Naše letošnje enodnevno župnijsko romanje, ki je bilo 28. avgusta, je bilo v Marijino svetišče v Motto di Livenzo v Veneto. Letos mineva 500 let, odkar se je preprostemu furlanskemu kmetu prikazala Marija. Svetišče je v oskrbi očetov frančiškanov in je zelo obiskano. Prav tiste dni so organizirali romanje Furlanov, ki živijo po svetu, da bi ostali zvesti veri in rodni zemlji. Ob tej priliki se jih je zbralo skoraj 2 tisoč. Veličastno mašo je vodil njihov škof.

Naša maša v soboto dopoldan je bila duhovno doživeta z lepim slovenskim ljudskim petjem. V spomin smo prejeli lično podobico s slovenskim napisom, ki nas bo še naprej spremljala in spominjala na ta prelepi dan. Pater nam je tudi razkazal fotografsko razstavo, kako so po reki Livenzi pripeljali velik križ, ki so ga postavili pred baziliko, v spomin na jubilej. Ob njem pa so posadili pet cipres. Vsaka simbolizira 100 let.

Po kosilu smo se napotili še v Caorle, ljubko obmorsko mestece. Mestece slovi po zanimivi cerkvici ob morju, ki je posvečena Mariji Kraljici angelov. Svetišče je tesno povezano z zgodovino kraja in seveda ribištvom. Na stropu je upodobljena legenda nastanka svetišča. Štirje moški so skušali prenesti stol z Marijinim kipom, ki je plaval po morju v svetišče, vendar brez uspeha. To junaško dejanje pa je lahko naredila peščica dečkov, ki je pritekla na breg in kip, skupaj s kamnitim tronom prinesla na kopno. Žal tega kipa, ki je izhajal iz 7. stoletja ni več. Leta 1923 so roparji oskrunili svetišče in kip sežgali. Na oltarju je sedaj novi leseni moderni kip. Ohranjen pa je kamniti tron Device Marije, ki je danes na stranskem oltarju.

 

Romanje je vodil župnik Ambrož Kodelja
Romanje je vodil župnik Ambrož Kodelja © Arhiv župnije

Veliko legend, pa tudi resničnih zgodb se prepleta ob tem svetišču, zato je tudi vedno obiskano. Letno v tem svetišču zabeležijo tudi nekaj sto porok. Hvaležni smo našemu župniku Ambrožu Kodelji, da nam vsako leto pripravi kart nekaj lepih in koristnih romanj. Bog naj mu povrne.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...