Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Thomas in Marjetka Urbanič Rudolf (foto: Matjaž Merljak)
Thomas in Marjetka Urbanič Rudolf

Med Slovenijo in Stuttgartom

| 22.09.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Ljubezen in glasba sta prepletli življenjske poti Thomasa in Marjetke Úrbanič Rudolf. Marjetka je glasbenica in je v Stuttgart prišla zaradi študija glasba. Thomas je sin slovenskih staršev iz okolice Stuttgarta. Zdaj že peto leto skupaj živita v Sloveniji.

Rada prideta v Stutttgart, z odločitvijo, da se preselita v Slovenijo, sta zadovoljna. Poročila sta se in zdaj gradita hišo. Marjetka je med bivanjem in študijem v Stuttgartu ustanovila zbor Obzorje. Kot pravi, sta bili leti v Stuttgartu krasni in v tem času so se spletle krasne vezi. Tudi s Thomasom ... On je namreč tudi sodeloval v zboru, pa tudi v ansamblu Planet X. je bil dejaven - zdaj poslanstvo tega ansambla nadaljuje ansambel Panonia.

Thomas je rojen v Nemčiji, hodil je v slovensko šolo, v slovenski župniji je hodil k verouku, vse zakramente je prejel v slovenski župniji. Po rodu je bil vedno Slovenec. Starši čakajo, da gredo v penzijo, in bodo tudi prišli v Slovenijo. Kot rečeno, Thomasu ni žal za selitev, prvi trenutki so bili pa težki. Marjetki pa ni bilo lahko na začetku bivanja v tujini. Sprva ob sebi ni imela Slovencev, v Stuttgartu pa je bilo drugače. „So drugačni kot v Sloveniji, bolj spoštujejo slovenske korenine in kulturo. To jim več pomeni, domovine nimajo na dosegu in to zato bolj spoštujejo. So ponosni, da so Slovenci, domov lahko pridejo enkrat ali dvakrat na leto,“ dodaja zgovorna Marjetka.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.