Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Folklorna skupina Kres (foto: Tim Perčič)
Folklorna skupina Kres

Kres in Mi smo mi navdušili

| 19.09.2010, 17:43 Matjaž Merljak

Tone Ovsenik je v tokratnem poročilu najprej omenil, da se je Jože Božnar, župnik pri Svetem Vidu, vrnil z romanja po Jakobovi poti. V minulih dneh so imeli kar nekaj srečanj, najbolj odmeven je gotovo nastop folklorne skupine Kres in vokalne zasedbe Mi smo mi v Slovenskem narodnem domu. O tem je priloženih tudi več fotografij.

800 dolgih kilometrov v vročini ter po kamniti poti je župnik svetega Vida, Jože Božnar, uspešno dokončal svojo romarsko pot po Španiji in se srečno in zdrav vrnil nazaj domov v svojo župnijo. Med nagovorom je v nedeljo na kratko opisal svojo zanimivo pot, ki ga je vodila preko skoraj cele Španije. Čeprav si je nabral novih sil in življenjskih izkušenj, pravi da je najlepše res doma. Župljani smo pa veseli ga imeti spet v svoji sredi in smo tudi hvaležni gospodu Viktorju Cimpermanu, ki je, čeprav v visokih letih, opravljal skoraj vse cerkvene obrede med župnikovo odsotnostjo.

Folkorna skupina Kres iz Clevelanda
Folkorna skupina Kres iz Clevelanda © Tim Perčič

V nedeljo je bila udeležba pri maši tudi večja, saj so se rojaki odzvali vabilu Otlarnega društva župnije, ki je vabilo na prvo skoraj jesensko kosilo v dvorani. Članice so postregle lepi množici z okusnim kosilom govedine ali piščanca. Ves izkupiček pa seveda vedno podarijo župniji za svoje potrebe. Da pa je izkupiček bil še večji, so izvedle manjšo tombolo oziroma žrebanje svojih izdelkov, ročnih del.

Kres nastopil v Slovenskem narodnem domu
Kres nastopil v Slovenskem narodnem domu © Tim Perčič

Jesen je tu in z njo se mladina vrne v šolske klopi. Tako se prične dopolnilni pouk slovenščine v obeh naših župnijah. Pri Mariji Vnebovzeti se je ta pouk začel včeraj in pri svetem Vida je bila danes darovana sveta maša v ta namen in po maši vpisovanje za pouk. Pouk sam se pa prične v soboto. Če si pa kdo želi dopolniti materin jezik na univerzitetni ravni, pa tega poučuje profesor Luka Zibelnik iz Ljubljane na Clevelandski javni univerzi in v Lakeland community kolidžu.

Zanimiv progam lepega večera
Zanimiv progam lepega večera © Tim Perčič

V župniji Marije Vnebovzete se vsako tretjo nedeljo v mesecu zberejo člani župnije Svetega Lovrenca, da držijo stike prijateljstva z drugimi razkropljenimi verniki sedaj zaprte župnije. Zberejo se pri deseti maši in po maši sledi prijazno srečanje v župnijski dvorani.

Mi smo mi iz Clevelanda
Mi smo mi iz Clevelanda © Tim Perčič

Tudi v župniji Marije Vnebovzete deluje Oltarno društvo, v katerem so zbrane ženske v pomoč tej župniji. Članice tega društva, kot pri svetem Vidu, pripravijo kosila in prodajo krofov. Te so prodajale v petek v župnijski dvorani v veselje odjemalcem, saj vedno gredo dobro v promet.

Mi smo mi so zapeli pred polno dvorano
Mi smo mi so zapeli pred polno dvorano © Tim Perčič

V soboto, 11. septembra, smo bili priča spet lepega nastopa folklorne skupina Kres v slovenskem narodnem domu na Saint Clair Aveniji. Ob lepo zasedeni dvorani so nam mladi zaplesali venček umetnih in starih slovenskih plesov. Uprizorili so tudi, kako naj bi potekal semenj nekje na Dolenjskem. Drugi del večera so pa odstopili mladi pevski skupini mladih fantov, Mi smo mi. Fantje so pod diktaturo mladega, 20-letnega, Richija Celestine izvrstno in kakovostno odpeli svoj koncert. Aplavz je bil tolikšen, da so bili primorani še dodatne pesmi. Po programu se je odvila vesela zabava ob zvokih Avsenikove glasbe z tremi klarineti. Glasbeniki smo hvaležni Mitji Mastnaku in Juretu Valjavcu, ki sta nam poslala glasbeno gradivo skladb Vilka in Slavka Avsenika.

Iz nastopa skupine Kres
Iz nastopa skupine Kres © Tim Perčič

Danes je pa zadnji sezonski piknik na Slovenski pristavi in namreč vinska trgatev. Na SNPJ farmi bo pa ta potekala v nedeljo.

Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...