Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zbor Jadran iz Merlebacha (foto: Matjaž Merljak)
Zbor Jadran iz Merlebacha

Jadran že 44 let

| 17.09.2010, 10:04 Matjaž Merljak

Slovensko rudarsko pevsko društvo Jadran je bilo ustanovljeno 4. junija leta 1966 z združitvijo dveh takratnih društev "Slavček" in "Sava" in sicer v Freyming-Merlebachu v severozahodni Franciji. Pevski zbor je glavna društvena aktivnost.

Pevski zbor deluje že več kot 44 let, trenutno 40 pevk in pevcev, od prve do celo četrte generacije. Zraven pa še domačini, katere je pritegnila slovenska pesem. Prepevajo predvsem slovenske narodne in umetne pesmi in zraven še tujo pesem. Nastopajo na različnih dobrodelnih koncertih v okolici in izven nje, ter tudi v inozemstvu.

Predsednik zbora Franci Pouh je za radio Ognjišče ob koncu 14. srečanja pevskih zborov zahodne Evrope, ki je bilo 22. maja 2010 v Maasmechelnu v Belgiji, povedal, da imajo vaje vsak teden, moški zbor pa vsakih 14 dni, tako da so vedno pripravljeni na taka srečanja in koncerte. Na tokratnem srečanju so bili izbrani, da pripravijo naslednjega, 15. po vrsti, ki bo čez dve leti. Upajo, da bo takrat udeležencev še več.

V Jadranu imajo tudi nekaj mladih, četudi ne znajo slovensko ko pridejo k zboru, se kmalu navadijo. Sicer pa je četrtina takih, ki niso Slovenci: so prijatelji ali poročeni s slovenskim partnerjem. Zborovodja je Laurent Egloff od 1992 in je domačin. V društvu Jadran je več kot 400 članov, organizirajo piknike, gredo na počitnice v Slovenijo, tradicionalni družinski večer, v katoliški misiji pa imajo slovensko šolo.

Moški del zbora Jadran
Moški del zbora Jadran © Matjaž Merljak

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...