Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ženski del zbora Slomšek z zborovodjem Cverletom (foto: Matjaž Merljak)
Ženski del zbora Slomšek z zborovodjem Cverletom

Srce čuti slovensko

| 15.09.2010, 23:06 Matjaž Merljak

Karli Cverle je novi zborovodja zbora Slomšek od oktobra 2009, saj je prejšnji zborovodja Vili Rogelj zbolel. Pri zboru poje več kot 30 let, občasno je nadomeščal dirigenta. Sicer je glasbenik, obiskoval pa je tudi tečaje za dirigiranje.

Karli Cverle je rojen v Belgiji leta 1955, starši so se preselili iz Slovenije. V Belgiji je hodil v šolo, šel k vojakom in Belgiji plačuje davke. Sicer pa srce čuti slovensko. V Slovenijo je pride pogosto, ima pa tam sorodstvo. Njegovi otroci, trije so, pa na žalost ne govorijo slovensko. Sam se je naučil v družini. Potem ko mu je pred tremi leti umrla mama, vse manj govori slovensko. Hvala Bogu, vsaj zapojejo slovensko. Kot dirigent bo sledil poti Vilija Roglja, sicer pa že študira note, ki jih je nedavno kupil v Sloveniji.

„Zbor mora dobro peti, pretežkih pesmi ne upam dati v program, saj so pevci amaterji,“ je novi zborovodja Karli Cverle povedal za Radio Ognjišče.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.