Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesno ob prvi obletnici Marijine kapelice (foto: Mirko Cuderman)
Slovesno ob prvi obletnici Marijine kapelice

Prva obletnica Marijine kapelice

| 13.09.2010, 12:37 Matjaž Merljak

11. septembra 2010 je minilo eno leto od blagoslovitve kapelice Marije Pomagaj v Marijini dolini – Marian Valley, pri mestecu Canungra. Ta lep romarski kraj – spremenjen v lep in obširen park - se nahaja v lepi zeleni naravi med evkaliptusi in cvetočimi grmiči ter drevesi, posejan z raznimi kapelicami različnih narodnih skupin. Romarsko dolino Marian Valley upravljajo redovniki pavlinci in se nahaja 80 km zahodno od Gold Coasta in 100 km južno od Brisbana, glavnega mesta avstralske zvezne države Queensland.

Na prvo obletnico blagoslovitve te lepe kapelice se nas je zopet zbralo lepo število rojakov iz bližnjih in daljnih krajev Avstralije: Sydneya, Melbourna, Canberre in seveda Brisbana in Gold Coasta. Skoraj do polovice smo napolnili prostorno svetišče. Zopet je bil med nami profesor dr. Drago Ocvirk, ki je lani kapelico blagoslovil. Z njim so somaševali še pater Ciril Božič, pater Darko Žnidaršič in predstojnik svetišča Fr. Columba, ki nam je v začetku izrekel lepo dobrodošlico. Dejal je, naj se zavedamo, da kadar obiščemo Marijino dolino, smo na obisku doma pri svoji nebeški Materi Mariji, zato naj se počutimo kot doma pri svoji mami - res domače. Pohvalil je tudi našo kapelico kot eno najlepših v tem kraju. Gospod Drago, ki sedaj poučuje na Salomonovih otokih, nam je v svojem nagovoru naročil, naj nam bo kapelica kot spomenik v spomin in opomin, da nam vera tudi res nekaj pomeni v vsakdanjem življenju.

Kapelica je posvečena Mariji Pomagaj
Kapelica je posvečena Mariji Pomagaj © Mirko Cuderman

Še poseben poudarek slovesnosti pa je bilo krasno petje lavretanskih litanij pri kapelici, kjer je bilo videti marsikatero oko orošeno. V odpeve nas je s svojim žametnim glasom uvajal pater Darko. Tudi Fr. Colomba, ki je gvardijan - predstojnik tega svetišča, mi je osebno dejal, da imamo Slovenci res edinstvene in čudovito lepe pete litanije Materi Božji v čast. Ta dan je bil res dan, ki ga je naredil Gospod. Pater Ciril je odlično vodil celotno slovesnost. V hvaležnost Bogu in Materi Božji je vtkal hvaležnost graditeljem, dobrotnikom, romarjem, predstavil nam je mladega arhitekta kapelice Jožeta Gjereka ml. in njegovo družino, se spomnil žrtev 11. septembra 2001 v New Yorku, voščil slavljencem, ki so v tistih dneh praznovali življenjske jubileje: Jožetu Veedetzu iz Melbourna za 70 let, Albini Vah z Gold Coasta za 80 let, pa seveda tudi Mirku Cudermanu s hribov severno od Brisbana, ki sem prav tisti dan dopolnil 70 let.

Mladi Joe Gjerek - arhitekt kapelice Marije Pomagaj, pomaga pri čiščenju pred slovestnostjo.
Mladi Joe Gjerek - arhitekt kapelice Marije Pomagaj, pomaga pri čiščenju pred slovestnostjo. © Mirko Cuderman

Mojster mozaika Marije Pomagaj Lojze Jerič in njegova žena Ivanka iz Melbourna sta letos obhajala zlato poroko, prav na takšno slavje pa se konec leta pripravljata Teja in Ivo Bavčar iz Sydneya. Vsem smo radostno voščili in zaploskali. Zelo lepo vreme, lepo ljudsko - za marsikoga angelsko - petje, veseli ljudje, zbrani okrog naše Marije Pomagaj in odlično kosilo, ki sta ga za vse udeležence pripravila Jože in Marta Gjerek s sodelavci in sodelavkami - vse to so bili posebne značilnosti tega dneva.

Jože Gjerek, glavni organizator in odgovorni graditelj kapelice, se je vsem zahvalil za darove in pomoč pri tem uspešnem delu, kakor tudi za udeležbo oddaljenim obiskovalcem, saj so nekateri naredili več kot 2000 km dolgo pot. Marsikdo je rad pripomnil, da je naša kapelica med številnimi drugimi kapelicami najlepša. Božji blagoslov je bil vidno nad nami, zato je med navzočimi prevladovalo iskreno veselje in hvaležnost Bogu za tako lep dan.

Marta Gjerek, arhitektova mati pred mozaikom, ki jedelo Lojzeta Jeriča iz Melbourna
Marta Gjerek, arhitektova mati pred mozaikom, ki jedelo Lojzeta Jeriča iz Melbourna © Mirko Cuderman

Po končani slovesnosti je sledilo dolgo poslavljanje. Vsakdo je dostikrat ponovil, da je bil res lep, vesel in nepozaben dan. Nekateri so morali na letališče, druge je čakal avtobus. Ob lanski slovesnosti blagoslovitve smo za spomin vsem navzočim naredili lepo zloženko, ki na kratko opiše kapelico, njen nastanek in dobrotnike, dodana je tudi predstavitev v angleščini, posebej sestavljena Marijino pesem in molitev, ki nas opominja, da je Mati Božja tista, ki nas vodi k Bogu.

Več o tem mladem romarskem kraju se lahko zve tudi na internetni strani.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...