Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ansambel Vikend na Slovenski Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Ansambel Vikend na Slovenski Pristavi

Glasbeni gosti na Slovenski Pristavi

| 12.09.2010, 18:16 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu poletne dneve, še posebej nedelje, radi preživljajo v naravi. Slovenska Pristava in SNPJ farma sta priljubljena kraja. Občasno lahko prisluhnejo tudi glasbenim gostom iz Slovenije. Tako je bilo tudi 4. septembra. A vreme ni omogočalo nastopa na prostem.

V cerkvi svetega Vida že pričakujemo vrnitev župnika Božnarja, ki se bo vsak čas vrnil nazaj v domačo župnijo po dolgem romarskem potovanju po Španiji. Ves ta čas njegove odsotnosti pa skrbi za versko življenje gospod Victor Cimperman. Čeprav je že v zelo visokih letih, namreč je že v 93. letu starosti, še vedno opravi vse redne maše v župniji, bodisi dnevne in nedeljske pobožnosti. V slučaju pogrebnih maš pa priskoči v pomoč župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše.

Vreme včasih igra veliko vlogo ob piknikih in prireditvah, ki se dogajajo v naravi. Le mladih ne zadrži, tudi če so padavine, kakor je bilo na Slovenski pristavi za vikend 21. in 22. avgusta. Tista dva dni je slovenska mladina organizirala takozvani splash-a-thon. Se pravi sami so se domenili in pripravili skakanje ali spuščanje v novi bazen po novih drsljajih in ceveh. Za vsak spust si so nabrali sponzorje in s tem nabrali okrog 6,000 USD. Zanimivo je to, da sta oba dva dneva bila deževna, a to ni zadržalo niti ne potapljačev kakor tudi ne navijačev. Izkupiček so seveda darovali Pristavi za novi bazen.

Zabava ob toboganih in novem bazenu
Zabava ob toboganih in novem bazenu © Tone Ovsenik

Za praznik Delavskega dne, ki je vsaki prvi ponedeljek v septembru, smo letos imeli goste na Slovenski pristavi. Ansambel Vikend iz Vinske gore pri Velenju je gostoval v soboto, 4. septembra s svojim nastopom nam v veselje. Člani ansambla so prispeli na to celino in prvo nastopili v Detroitu tamkajšnjim Slovencem in dan kasneje so prišli na Pristavo. Žal je vreme spet nagajalo, tako so fantje bili primorani odigrati svoj nastop v dvorani namesto pod milim nebom. Dvorana je bila skoraj premajhna za tolikšen obisk. Fantje Vikenda so nas lepo zabavali, tudi s svojimi točkami brez glasbene spremljave. Dobri pevci so zapeli vrsto narodnih pesmi v veselje in obujanje spominov na mlade dni tistim, ki se še spominjajo petja fantov na vasi in podoknic. Večer je bil zelo lep in čaroben ob lepi fantovski pesmi in dobri glasbi, ki je privabila plesalce na plesišče. Fantje ansambla Vikend so od tod odpotovali na gostovanje rojakov v Kanadi. Slovenska pristava pa čaka še na zaključni piknik sezone, ki bo v nedeljo 19. septembra, ko bomo nazdravili ob vinski trgatvi.

Rojaki so se zavrteli ob zvokih ans. Vikend
Rojaki so se zavrteli ob zvokih ans. Vikend © Tone Ovsenik

Kakor Slovenska pristava, je tudi SNPJ Farma zasedena vsako nedeljo, kjer se vrstijo slovenske zabave. Vsako nedeljo je na voljo kosilo za ugodno ceno in popoldne pa glasba za plesno razvedrilo in poslušanje. Obisk tudi tu je dober, le da so tu le starejši udeleženci, če primerjamo s Pristavo, kjer je vsaka veselica deležna mladine. Na njih pač zavisi bodočnost naših prizadevanj ohranjanja slovenskih izročil na tej celini.

Sinoči, v soboto, 11. septembra nas je pa zopet razveselila folklorna skupina Kres s svojim nastopom umetnih in starih slovenskih plesov. Gostje večera so bili mladi fantje sestava Mi smo mi in nam v drugem delu zapeli venček svojih pesmi. Po celovečernem nastopu je pa sledila prosta zabava.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.