Slavi KoširSlavi Košir
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Nataša Bukšek (foto: Matjaž Merljak)
Nataša Bukšek

Učiteljica Nataša Bukšek

| 09.09.2010, 08:51 Matjaž Merljak

Nataša Bukšek je učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Nemčiji. Poučuje šest skupin v petih različnih krajih, med njimi v Stuttgartu in Mannheimu. Kraji so precej oddaljeni, starši pa tudi morajo otroke tudi pripeljati več kilometrov do kraja šolanja.

Večina je šoloobveznih otrok, so pa tudi starejši. Marsikomu je to stik z domovino. Doma se pogovarja s starši, sreča pa vrstnike, ki govorijo isti jezik. Kjer sta oba starša Slovenca, doma govorijo slovensko sicer ne. Torej je tudi znanje otrok različno.

"Diferenciacija je ena glavnih značilnosti našega pouka, pa tudi individualizacija, prilagajanje pouka različnim stopnjam predznanja, starostim ..." Trudimo se vsakemu dati tisto, kar išče. Znotraj skupine se izdelajo manjše skupine, ki ima različen nivo podajanja slovenščine. Ne govorijo pa samo o jeziku, ampak v slovenščini ponujajo široko znanje: geografijo, zgodovino, kultura ... Svoje delo predstavijo na različnih prireditvah.

"Delo je zelo zanimivo, pestro polno, z zadovoljstvom ga opravljam," je še poudarila sogovornica.


Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...