Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Marinka Žumer (foto: Matjaž Merljak)
Marinka Žumer

Radi bi se slovensko pogovarjali s sorodniki

| 08.09.2010, 07:55 Matjaž Merljak

Med učitelji v sobotnih šolah v Kanadi sta tudi Vilko Maček in Marinka Žumer. Prvi poučuje v Vancouvru, druga pa v St. Catherines. Imata različne izkušnje glede razlogov za poučevanje in tudi različno stare učence.

Vilko Maček je bilo na seminarju za izseljenske učitelje zelo v redu. Program je bil zelo dober, pester in koristen, zanimiv tudi zanj, ki poučuje že veliko let. Začel je leta 2002. Ima večinoma odrasle, najmlajši je star 11 let. Razdeljeni so na dve skupini, pouk imajo vsako sredo zvečer po eno uro in pol. Slovensko se želijo naučiti, da bi se ob obisku Slovenije lahko pogovarjali s sorodniki. Nekateri so poročeni s Slovenci in bi radi zato znali slovensko. Eden od učencev lepo govori narečno slovenščino, rad bi se naučil pravilne, zborne slovenščine.

Vilko Maček
Vilko Maček © Matjaž Merljak
Marinka Žumer iz St. Catherins v Kanadi ima zelo dobre občutke po zaključku seminarja. Vsak seminar je zelo dobro pripravljen, vsakič drugače. Letos ji je bilo všeč, da so učitelji sami raziskovali en dan. Pouk je treba ves čas prilagajati. Poučuje deset otrok v starosti od 7 do 17 let in pet odraslih. K pouku pridejo po dogovoru. Pri odraslih je motivacija večja, pri otrocih pa je manj potrpljenja in manj vadijo doma. Vsi bi zelo radi prišli v Slovenijo, vsaj na obisk in to je zanje dobra motivacija.

 

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...