Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Silvester Tekavčič in Karl Čadonič iz Slovenske šole v Torontu (foto: Matjaž Merljak)
Silvester Tekavčič in Karl Čadonič iz Slovenske šole v Torontu

Mlada učiteljska moč

| 07.09.2010, 07:43 Matjaž Merljak

Med udeleženci seminarja za učitelje v sobotnih šolah so mi posebno pozornost pritegnile mlade moči: Kati iz Clevelanda ter Silvester in Karl iz Toronta. Zanimivo je bilo poklepetati tudi s Francisco iz Edmontona v Kanadi.

Silvestru Tekavčiču in Karlu Čadoniču iz Slovenske šole v Torontu v Kanadi je bilo na seminarju zelo všeč. Veliko sta se naučila, a priznata, da sta se morala včasih kar potruditi pri razumevanju in sporazumevanju. Oba pomagata v šolski pisarni, jeseni bo Silvester začel poučevati v vrtcu, Karl pa bo asistent. Letos je bilo v šoli od 100 do 110 učencev različnih starosti: od 6 do 15 let. Imajo vrtec, osem stopenj in še kreditno stopnjo. Tudi ona sta obiskovala to šlo, pred dvema letoma sta bila na zaključnem izletu v Sloveniji. Ravnateljica Marta Jamnik ju je povabila, da prideta pomagat. Na seminarju sta osvojila metode za učenje. Karl se slovensko pogovarja s starimi starši, drugače ne, sicer pa dobro razume. Pri Silvestru mama in oče doma veliko govorita slovensko, prav tako stari starši. On jim odgovarja po angleško. Ve, da to ni prav, mogoč bo zdaj drugače.

Francisca Končar iz Edmontona
Francisca Končar iz Edmontona © Matjaž Merljak
Francisca Končár iz Edmontona v Kanadi je povedala, kako pri njih poteka pouk slovenskega jezika. V Edmontonu poučujejo otroke, mlade in odrasle. Sama uči dve leti, a po izobrazbi ni učiteljica. Njen mož, ki je Kanadčan, bi se rad naučil slovensko, ker bi rada prišla živet v Slovenijo. Veliko še takih, ki bi se radi naučili, ker so poročeni v mešanih zakonih. Povabila jih je k sebi in so se začeli učiti. Učila je po knjigi, saj drugače ni znala. „Najprej sem naučila sebe, nato pa druge,“ pravi simpatična sogovornica. Njeni učenci so stari od 13 do 80. Zanimivo je, kako je eno rojakinjo naučila poslušati radio prek interneta.

Nad seminarjem je bila navdušena, glava ji kar poka po šivih. Vse je bilo dobro organizirano in pripravljeno.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...