Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stanje v Ljubljani (foto: Arhiv: Ministrstvo za obrambo)
Stanje v Ljubljani | (foto: Arhiv: Ministrstvo za obrambo)

V poplavah več kot 15.000 ogroženim pomagalo 24.640 različnih reševalcev

Slovenija | 29.09.2010, 13:05

V času najhujšega poplavljanja v zadnji povodnji med 17. in 20. septembrom so centri za reševanje prejeli okoli 39.000 klicev zaradi težav z vodo. Največ klicev je bilo v ljubljanski regiji, je na novinarski konferenci ministrstva za obrambo ob koncu intervencije po poplavah dejal poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj.

Državno odredbo o ukinitvi splošne pripravljenosti je Bogataj izdal v ponedeljek, še vedno pa se spremlja dogajanje okoli plazov v Lokavcu in Zidanem mostu. Ob tem je poudaril, da se državna odredba zadeva le regijske centre, medtem ko so za spremljanje stanja na lokalni ravni zadolžene lokalne oblasti.

Sicer pa so bila v povodnji najhuje prizadeta območje Posavja v južnem porečju Krke ter občini Zagorje in Ljubljana. Pripravljenost je tako veljala teden in pol, saj jo je Bogataj za nekatere regije uvedel že v četrtek 16. septembra, za območje cele države pa dan kasneje.

Poveljnik civilne zaščite je tako ocenil, da so bila vsa opozorila posredovana pravočasno, nato pa se jih je prilagajalo razmeram. Tudi opravljeno delo in pomoč vseh reševalcev je Bogataj pohvalil, čeprav je dopustil možnost, "da je v posameznih primerih prišlo do pomanjkljivosti".

Kot je menil Bogataj so letošnje poplave primerljive s poplavami leta 1990. Tomaž Pogačar z Agencije RS za okolje je dodal, da je verjetnost novih poplav velika, zaradi podnebnih razmer vsako leto večja. Bogataj je zato opozoril, da se je sedaj izkazalo, da so nekatera območja na nesreče takega obsega preslabo pripravljena.

Do preklica splošne nevarnosti je na terenu pomagalo 24.640 različnih reševalcev, velika večina med njimi - več kot 18.000 - je bilo gasilcev, tako poklicnih kot prostovoljnih.

Pomagalo je tudi 1238 pripadnikov Slovenske vojske in več kot 800 pripadnikov civilne zaščite. Prav tako je bilo angažiranih okoli 1900 policistov ter več kot 500 članov Rdečega križa. Hkrati je pri odpravljanju aktivno sodelovalo okoli 2000 delavcev z različnih javnih podjetij, denimo komunalnih ali elektro podjetij.

V zadnjih dneh je voda poplavila ali ogrožala 8241 objektov, povzročila 868 plazov, usadov ali vdorov, ogroženih je bilo več kot 15.000 ljudi, od tega so jih evakuirali 296, je še pojasnil Bogataj. V ta namen so tudi prvič sploh aktivirali nastanitveni center v Logatcu - tam je bilo nastanjenih največ 24 ljudi.

Voda je prav tako poplavila okoli 30.000 hektarov kmetijskih zemljišč, veliko škode pa je povzročila na cestni infrastrukturi ter poškodovala 91 mostov. V vsem tem času je bilo razdeljenih okoli 73.000 protipoplavnih vreč, samo vojaki pa so po besedah brigadirja Andreja Ostermana odnesli 200 ton uničenega materiala.

Z uprave za zaščito in reševanje so medtem sporočili, da se je Krka v spodnjem toku že spustila pod poplavne vrednosti. Ljubljansko barje je še vedno poplavljeno v obsegu vsakoletnih poplav. Prav tako so še vedno poplavljena notranjska kraška polja.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.