Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Državna sekretarka Alenka Kovščca in minister dr. Boštjan Žekš (foto: Matjaž Merljak)
Državna sekretarka Alenka Kovščca in minister dr. Boštjan Žekš

Samo z jezikom smo prišli do lastne države.

| 04.09.2010, 08:00 Matjaž Merljak

Od 28. julija do 6. avgusta 2010 je v Logarski dolini in Ljubljani potekal seminar za učitelje slovenskega jezika in drugih predmetov iz ZDA in Kanade. Udeležencev je bilo 12.

Vsebino seminarja je pripravil Zavod za šolstvo in pri tem prisluhnil željam in potrebam udeležencev. Spoznavali so metode za poučevanje slovenščine in druge vsebine pri posredovanju kulture in jezika mladim. Ob zaključku seminarja so pripravili posebno prireditev, nagovorila sta jih tudi minister za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš in državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Alenka Kovšca.

Minister Žekš se je učiteljem najprej zahvalil za nastop, ki so ga pripravili in poudaril, da se v Sloveniji zavedamo pomembnosti ohranjanja in učenja slovenskega jezika. Kot je dejal, po nekaterih državah narašča število tistih, ki se želijo učiti slovenščino. To narašča z neodvisnostjo Slovenije, zato bi morali za to področje še bolj skrbeti. 

Kot je še dejal, je znanje jezika sicer pomembno, a najpomembnejše je imeti slovenstvo v srcu. Izpostavil je potrebo po bolj intenzivnem srečevanju. Učitelji so se na seminarju tudi seznanili med seboj ter z ljudmi, ki se v Sloveniji trudijo s poučevanjem slovenščine. Državna sekretarka Alenka Kovšca je izrazila prepričanje, da se bosta – tudi s pomočjo učiteljev slovenščine - slovenstvo in slovenski jezik ohranila in krepila.

Učitelji slov. jezika iz ZDA in Kanade ob zaključku seminarja
Učitelji slov. jezika iz ZDA in Kanade ob zaključku seminarja © Matjaž Merljak

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...