Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

SKA ima nov odbor

| 03.09.2010, 08:07 Matjaž Merljak

Slovenska kulturna akcija je to ena temeljnih ustanov bogate kulturne tradicije argentinskih Slovencev. Ustanovljena je bila leta 1954 in je v več kot pet desetletjih globoko zaznamovala slovensko izseljensko kulturo. Še vedno organizira kulturne večere in likovne razstave.

Temelj njenega delovanja pa je gotovo bila založbena dejavnost, saj beleži v teh 56 letih kar 190 knjižnih izdaj. Važna je tudi revija Meddobje, ki v izhaja v dveh dvojnih številkah letno in je edina slovenska kulturna izseljenska revija.

Občni zbor 31. julija 2010 je vseboval poročila vodij posameznih oddelkov: za likovni odsek prof. Andrejke Dolinar Hrovat; za literarni odsek lic. Vinko Rode; o reviji Meddobje je poročal urednik novinar Tone Mizerit, o delovanji znanstvenega odseka pa vodja Tine Debeljak ml. Končno je poročilo o delovanju podala tudi predsednica dr. Katica Cukjati.

Druga točka občnega zbora SKA so bile volitve novega odbora za obdobje 2010-2012. Izvoljen je bil sledeči odbor. Predsednica: dr. Katica Cukjati; podpredsednik: delegat msgr. dr, Jure Rode; vodja teološkega in filozofskega odseka: dr. Jure Rode, namestnik prof. Martin Sušnik; vodja literarnega odseka: pisatelj in filozof Vinko Rode; vodja zgodovinskega in družbenega odseka: dr. Katica Cukjati; vodja likovnega odseka: prof. Andrejka Dolinar Hrovat; vodja znanstvenega odseka: Tine Debeljak ml.; glavni urednik Meddobja: novinar Tone Mizerit; Glas izdaja: predsedništvo s sodelavci; blagajničarka: računovodja Marija Patricija Mugerli; pisarniška moč in tajništvo ga. Teodora Geržinič Šturm; nadzorstvo: Božidar Fink in dr. Andrej Fink.

 


Meddobje - naslovnica
Meddobje - naslovnica © ARO
Na prvo nedeljo v avgustu v Argentini praznujemo otroški dan, ki ga zlasti v katoliških krogih razširijo na »dan družine«. Tudi v slovenski skupnosti se je vpeljala ta navada.

Letos so v Balantičevi šoli v San Justo priredili družinsko kosilo. Otroški vrišč je napolnil dvorišče in si ob igri - odkrivanje zaklada - krajšal čas, da bi ta hitreje minil … Seveda je navdušene iskalce čakala sladka nagrada!

Otroci pa niso pozabili na tiste, ki ne uživajo tolikšne sreče kot sami … Zato jim je bila na voljo košara, kjer so lahko oddali igrače, ki naj bi jih podarili revnim otrokom.

Prazni želodčki so se že nestrpno oglašali, ko smo se pomaknili v kletne prostore Našega doma. Tu so čakale skrbno pogrnjene mize, delo pridnih mamic. Cvetlice na mizi so nam oznanjale, da zmorejo to delo le ljubeče in nežne ženske roke. Za otroke so pripravile posebno mesto, ki je bilo nadvse ljubko okrašeno.

Preden se je kosilo začelo, je pozdravila voditeljica šole, ga. Irena Urbančič Poglajen. Povabila je nato vse prisotne naj si ponovno ogledajo razstavo »Naše korenine«, ki so jo učenci skupaj s svojimi starši in starimi starši pripravili ob priložnosti praznovanja osamosvojitve Slovenije. Zahvalila se je vsem, ki so pripravili to izredno bogato poročilo o »križevem potu slovenskih družin«.

Ob ogledu razstave so se potopili v tragedijo vseh družin - sedaj del velike družine Balantičeve šole -, a obenem so občudovali, kako so iz tega trpljenja zrasli bogati sadovi … Trpljenje jih je zaznamovalo, a ostali so odprti za življenje.

Z Bogom v svojem srcu so stopali in gradili slovensko zgodovino in aktivno pripomogli k slovenski samostojnosti. Mesec junij - mesec žalovanja in zmage samostojnosti. Veliki petek in velika noč slovenskega naroda. Dve vzporedni črti časa …

Zatem je dušni pastir, pater dr. Alojzij Kukavica povabil naj skupaj zmolimo in zapojemo Angel Gospodov. Kmalu so se pojavili naši mladci in mladenke, ki so urno prinašali na mize toplo in okusno hrano, ki so jo skuhali očetje in mamice. Izvrstno so se odrezali!

Med prisotnimi se je razvil živahen klepet. Otroci so nestrpno čakali na srečelov in ob posladku so se prikazale vrečke s zaželenimi srečkami. Vsi srečni so hodili po darila.

Urini kazalci so se pomikali in srečni dobitniki so se začeli razhajati.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...