Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
41. Pevsko-glasbeni večer v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
41. Pevsko-glasbeni večer v Buenos Airesu

41. pevsko glasbeni večer

| 02.09.2010, 08:03 Matjaž Merljak

V veliki dvorani Slovenske hiše v Buenos Airesu je v soboto, 14. avgusta, potekal 41. mladinski pevsko glasbeni večer. Ta glasbeni festival vsako leto prirejata mladinski organizaciji Slovenska dekliška organizacija in Slovenska fantovska zveza. Letošnji je bil že 41. po vrsti, kar zgovorno priča o zavzetju in navdušenju mladih argentinskih Slovencev.

Večer je neke vrste tradicija in ima pestro in bogato zgodovino. Na njem so pred leti nastopali danes priznani pevci, kot Marko in Bernarda Fink. Seveda je kakovost nastopajočih zelo različna, a zagon in navdušenje sta enaka. Vsako leto se tudi spremeni scenografija in predstavitev. Zamisli so vedno originalne in odziv publike, predvsem mlajše, je množičen.

Značilno je tudi, da vsak nastopajoči - naj bo solist, zbor ali skupina - predstavi tri pesmi, ena od teh mora biti slovenska. Letos je bilo deset točk: solo nastopi, dueti ter instrumentalisti. Nastopajoči so bili od zelo mladih (celo en osnovnošolec) do že izkušenih in skoraj profesionalnih.

Program je trajal več ur ob navdušenju gledalcev, ki so domala napolnili veliko dvorano. Ob koncu pa so na oder stopili vsi nastopajoči, pevci in igralci ter skupaj zapeli mladinsko himno.

Pravijo, da občinstvo ne laže. Splošno mnenje navzočih je bilo absolutno pozitivno. Odšli so prepričani, da so bili deležni zelo kakovostnih predstav, kar je razveseljivo. Pomeni, da se mladi še vedno zanimajo za dobro glasbo in da jo želijo predstaviti drugim.

Obstoj festivala že 41 let je pa lepa priložnost, da vse to dosežejo. Čestitka gre odboru SDO-SFZ za lep uspeh. Lahko smo zadovoljni, da smo preživeli tako prijeten in kakovosten pevsko glasbeni večer.

Toni Podržaj
Toni Podržaj © Svobodna Slovenija

Tomi
Tomi © Svobodna Slovenija

Damjan in Marjanka
Damjan in Marjanka © Svobodna Slovenija

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...