Slavi KoširSlavi Košir
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Znova se bodo zbrali glasbeniki

| 29.08.2010, 18:40 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana, Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec ter Krščansko kulturno zvezo in Društvom KD Pliberk iz Avstrije pripravlja II. Konferenco slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije.

Potekala bo 9. in 10. septembra 2010 v Elizabetinem domu v Slovenj Gradcu in v Kulturnem domu v Pliberku. Častni pokrovitelj je akad.prof.dr. Boštjan Žekš, minister za Slovence po svetu. Odprtje bo četrtek, 9. septembra 2010, ob 10. uri, v Elizabetinem domu, Trg svobode 5, Slovenj Gradec.

Osrednje programske točke:

  • Slovenska opera na tujem in slovenski umetniki v svetovnih opernih hišah
  • Slovenski dirigenti na tujem in študij dirigiranja v Sloveniji in v tujini
  • Slovenske zborovske piramide
  • Otroški pevski zbori in glasbeno-scenski projekti
  • Predstavitev slovenskih zborovskih piramid na tujem
V svetu slavnih in uglednih glasbenih umetnikov so tudi številni Slovenci. Prav je, da jih predstavimo strokovni in širši slovenski javnosti. Slovencem iz tujine pa na ustrezen način prikažemo zgodovinsko in aktualno podobo glasbe pri nas. Ob začetku konference bomo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarnah Svetovnega slovenskega kongresa.

Koncertna večera

Četrtek, 9. september, ob 20. uri, v cerkvi sv. Elizabete v Slovenj Gradcu

Petek, 10. september, ob 19.30 uri, v Kulturnem domu v Pliberku

Prijave in informacije: www.slokongres.com ali na telefonu +386 1 24 28 550. Kotizacije ni.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...