Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Slovenska šola bo praznovala Abrahama

| 31.08.2010, 07:44 Matjaž Merljak

Rojaki se tudi to zimo redno zbirajo pri slovenski cerkvici sv. bratov Cirila in Metoda v Kewju. Iz tedna v teden prihajajo prazniki, eden lepši kot drugi. V teh dneh praznujejo očetovski dan. Pred njimi pa je pomembno praznovanje obletnice Slovenske šole.

15. avgusta smo praznovali Veliki Šmaren, praznik Marijinega vnebovzetja. Pater Ciril je pripravil zelo svečano sv. mašo. Oltar je bil okrašen s pomladanskim cvetjem, bil pa je okrašen tudi z mladimi ministranti, tudi deklicami. Čeprav v hladnem vremenu, je bil obisk več kot zadovoljiv. Starejši kot mladi in najmlajši smo sledili besedam patra Cirila, ki vsako mašo poveže naše življenje z življenjem cerkve, našo prisotnost obogati s posameznimi dogajanji kot so rojstva, bolezni in vsi ostali pomembni dogodke tistega tedna. Prav to je vzrok za vedno nova srečanja rojakov od blizu in daleč. Vsako tretjo nedeljo je na razpolago tudi skupno kosilo, ki ga pripravljajo žene slovenskih društev v Melbournu in pa tudi društvo sv. Eme iz cerkvenega središča imajo svojo vrsto.

Letos bo torej že 50 let Slomškove šole, kar bodo učenci in učitelji skupaj s starši praznovali na Slomškovo nedeljo 26. septembra, pri sv. maši in nato s slavnostnim programom v dvorani. Praznovanja se bo udeležil minister RS za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš. Draga Gelt OAM pa pripravlja kroniko slovenskih šol v Avstraliji. V naslednji oddaji bom poročala malo več prav o tem dogodku, saj je zelo pomembna kronika za nas vse tukaj in tudi za vas v Sloveniji, kako smo skozi vsa leta spremljali učni program in pouk naših otrok v Avstraliji.

Mladinski koncert 2010
Mladinski koncert 2010 © Arhiv slovenskega misijona v Avstraliji
Pripravlja se tudi “Mladinski koncert 2010“, ki bo letos v Sydneyu 2. oktobra ob 3. uri popoldne. Moto letošnjega koncerta se glasi: Znova povezani - re connect! Na koncertih vsako leto nastopa mladina iz vse Avstralije. Iz leta v leto se mladina druži, spoznava in veseli ponovnega srečanja. Po številu bi rekla, da celo narašča, mladina je vse bolj nadarjena in hoče pokazati kaj zna. To je tudi cilj tega vsakoletnega koncerta. Po predstavi dobijo vsi priznanja, kar je glede na starost in število nastopajočih edino pravilno.

5. septembra praznujemo v Avstraliji Očetovski dan! Vsa slovenska skupnost se za ta praznik še posebno dobro pripravi. Vse povsod se nagradi očete za njihovo delo, skrb in ljubezen v družinah. Velika zahvala gre tudi članom slov. društev in verskega središča za delo pri slov. skupnosti. Ponosni smo na očete, stare očete in nonote! V verskem središču bo proslava ravno na to nedeljo 29. avgusta, teden pred samim praznikom. To se dobro sliši vsem tistim, ki bodo praznovali praznik kar dvakrat.

Očetom tukaj in tudi vam v Sloveniji posvetim pesmico Želja, ki jo je napisal rojak Ivan Lapuh, ki zdaj z ženo Marijo živi v Slovenji.

V srcu nosim lep spomin, na prsih cvet in rožmarin,
V sebi svoj slovenski duh, ko si v tujini režem kruh.
Ne veni, cvet, ne rožmarin, globok mi je domač spomin.
Le skrito v srcu si gojim, obiskat dom. To si želim!!!

.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...