Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zadovoljni z zimo

| 29.08.2010, 08:07 Matjaž Merljak

Z zadnjo nedeljo v avgustu se v Avstraliji končuje zimski čas in s prvim septembrom bom stopili v pomlad. Ne bi trdili, da jo že težko pričakujemo, toploto še belih sončnih žarkov že kar nekaj tednov dobro čutimo. Letos smo še posebno zadovoljni, Bog nas je najprej obdaril z obilnimi snežnimi padavinami, potem pa še požegnal, ko nam je skoraj vsak dan dež zalival vrtove. Letošnja zima je ena najboljših, podoba zimi 1996.

S prvim septembrom torej dobimo nove vodne olajšave ali bolje rečeno zapovedi! Po skoraj petih letih bomo spet lahko doma prali avtomobile, zalivali vrtove, ampak še vedno samo ročno v določenih urah. S temi novicami smo kar boljše volje. Vidni napredek je tudi v tem, da bodo v bližnji prihodnosti pričeli z napeljavo vode iz rezervoarja severneje od nas po ceveh v drugi rezervoar, ta dodatek bo za Viktorijo velikega pomena.

Počasi se stvari izboljšujejo. Ne vemo, koliko se je ali bo izboljšalo samo vodstvo avstralske politike. Pred tednom dni smo imeli parlamentarne volitve. Ministrski predsednik Kevin Rudd je bil nenadoma nadomeščen z njegovo vladno ministrico Julijo Gillard. Gillardova se je povzpela tako na sam vrh in s tem razpisala nove volitve. Predvolilna kampanja se je vrtela predvsem okoli azilskega vprašanja, gospodarstva in podnebnih sprememb. Te volitve so bile osredotočene predvsem na možnost izbire ali bomo Avstralijo premaknili korak naprej ali pa bomo naredili enega nazaj. Če se bomo odločili za korak naprej, se bomo odločili za proračunski presežek in močnejše gospodarstvo, je dejala prva ženska premierka v Avstraliji. Ob tem je še dodala,da bi s ponovno izvolitvijo laburistične stranke prispevali k strožjim ukrepom na državnih mejah in z načrtom preprečili nezakonito tihotapljenje ljudi in blaga.

Gillardova in Abbot - kdo bo zmagovalec?
Gillardova in Abbot - kdo bo zmagovalec? © ARO
Vodja opozicijske liberalne stranke Tony Abbot je zavrgel Gillardove obljube o spremembi politike v državi, saj naj bi vodila isto politiko, kot so jo vodili do sedaj njeni predhodniki. Gillardova je med drugim obljubila upokojencem delo s skrajšanim delavnim časom, priložnost za dodatnih 2600 dolarjev na leto. Upokojenci bi lahko tako zaslužili 6500 dolarjev na leto preden bi izgubili svojo pokojnino. Spremembe naj bi koristilo 25.000 upokojencev, ki delajo skrajšani delavni čas v povprečju za 100 dolarjev na 14 dni. Nič kaj tako pametnega, da bi bilo vredno debate.

21. avgusta smo tako odšli na volišča, po konstituciji obvezna. Na koncu dneva ni bilo moč dognati ali izbrati iz volilnih listin, kdo naj bi bil zmagovalec. Prvič od leta 1940 se je letos ponovilo, da imata obe stranki po 70 sedežev, 76 sedežev pa je potrebno za sestavo parlamenta. Največjo zmago do sedaj si je priborila zelena stranka, ki bo na koncu dodala svoj delež zmagovalcu. Do končnega rezultata bo trajalo še nekaj dni, morda tednov ali celo pripeljalo do ponovnih volitev. Nas, davkoplačevalce, pa stanejo stroški priprave volitev 170 milijonov dolarjev. Rezultate boste slišali takoj, ko jih bomo mi doživeli.

8. avgusta je godovala blažena Mary Mac Killop, ki bo letos 17. oktobra v Rimu razglašena za prvo avstralsko svetnico, ki jo bo vodil papež Benedikt 16. pred baziliko sv. Petra v Vatikanu.

Mary MacKillop
Mary MacKillop © ARO

Mary MacKillop je bila rojena 15. januarja 1842 v katoliški škotski imigrantski družini, ki je živela na Brunswick Street v Fitzroyu v Melbournu. Mary je svoje mlado življenje posvetila poučevanju otrok, ustanovila šole in zavetišča za delavske družine po Avstraliji in Novi Zelandiji. Mary MacKillop je ena izmed najbolj pomembnih zgodovinskih oseb v avstralski zgodovini. Umrla je 8.avgusta 1909, na ta dan obhajamo sedaj njen god. Mary je razglasil za blaženo papež Janez Pavel II. V Sydneyu 19. januarja 1995. Pripravljamo se na ta velik dogodek razglasitve Mary MacKillop za svetnico 17. oktobra.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.