Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pokojni slov. duhovnik Ivan Dobršek (foto: www.donbosko.si)
Pokojni slov. duhovnik Ivan Dobršek

Umrl duhovni oče slovenske župnije v Hamiltonu

| 27.08.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V Hamiltonu v Kanadi je 22. avgusta 2010 umrl slovenski duhovnik Ivan Dobršek, salezijanec. V Gospodu je zaspal le nekaj dni pred svojim 99-im rojstnim dnem. Večino svojega življenja in duhovniškega služenja je posvetil slovenskim rojakom po svetu.

Rodil se je v Zagrebu, večino mladosti preživel v okolici Šentjerneja, na Rakovniku se je najprej šolal za krojača, prve zaobljube pa je izpovedal leta 1938 na Radni. Večino življenja je preživel v tujini. Kot nam je povedal sedanji župnik pri svetem Gregoriju Velikem, Drago Gačnik, je Ivan Dobršek med Slovence v Hamilton prišel decembra leta 1970. Pred tem je deloval v Italiji, več let med begunci v različnih taboriščih, nazadnje pa med gojenci salezijanskega zavoda na Opčinah pri Trstu. V Hamiltonu se je z navdušenjem in mnogimi talenti vključil v življenje slovenske cerkvene skupnosti in veliko pozornosti namenjal tudi kulturnim dejavnostim: vodil je pevski zbor, pisal igre in jih tudi pripravljal - učil otroke. Pod njegovim vodstvom se je razmahnilo delo slovenske župnijske šole, v kateri je tudi on sprva poučeval in jo ustanovil. Posebno skrb je namenjal prihajajočim slovenskim družinam in temu, da so se vključile v življenje župnije sv. Gregorija Velikega. To je vodil do leta 1978. Do leta 2008 je živel v župnišču, skrbel za bolne in starejše farane, s katerimi je ohranjal redne stike. Zadnji dve leti življenja, ko so ga moči počasi zapuščale, je preživel v domu za starejše "Clarion" v Hamiltonu. To je v delu, kjer živi večina Slovencev in ti so ga pogosto obiskovali.

Rajnega duhovnika so v torek, 24. avgusta, pripeljali v cerkev, kjer so se rojaki od njega v velikem številu poslovili. Prav tako v sredo, 25. avgusta, pri pogrebu, ki je bil ob 10h dopoldne. Pokopali so ga namreč na pol ure oddaljenem pokopališču Gate of Heaven, na slovenskem delu, kjer že počiva pokojni sobrat Stanko Ceglar in več drugih slovenskih rojakov. K pogrebu je prišel tudi krajevni škof, predstavniki kanadske salezijanske province, salezijanci in lazaristi iz Toronta in Marjan Lamovšek, kot inšpektorjev predstavnik iz Slovenije. Skupaj je bilo 12 duhovnikov, kar je veliko za tamkajšnje razmere.

Pokojni Ivan Dobršek sebe nikoli ni postavljal v ospredje, bil je zelo natančen in redoljuben, ga je še opisal Drago Gačnik. Imenujejo ga duhovni oče župnije. Med tem ko so drugi duhovniki gradili stavbo, se je on posvečal utrjevanju skupnosti in skupnega dela ter povezanosti družin z župnijo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...