Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev svetega Jereneja v Mačkoljah (foto: ARO)
Cerkev svetega Jereneja v Mačkoljah

Mačkolje praznujejo

| 26.08.2010, 08:27 Matjaž Merljak

Župnijska skupnost iz Mačkolj vabi na praznovanje zavetnika Svetega Jerneja v nedeljo, 29. avgusta 2010. Ob 9.30 bo v mačkoljanski cerkvi slovesna sveta maša, ki jo bo daroval dr. Stanko Janežič, prelat mariborske nadškofije.

To bo obenem tudi ponovitev njegove diamantne maše ob 65.letnici mašniškega posvečenja. Popoldanski del se bo začel ob 17.00, ko se bodo iz zvonika oglasile melodije pritrkovalcev, ki so se odzvali vabilu domače pritrkovalske skupine "TURN". Uro kasneje, ob 18.00, bo pesem zvonov spremljala tudi procesijo po vasi s tradicionalnim blagoslovom vozil in voznikov. Praznovanje bo sklenila prijetna družabnost na prostem ob cerkvi. Nedeljsko praznovanje bo že večer prej, v soboto 28. avgusta, ob 20.00 v prostorih "Stare šole", uvedlo srečanje z dr. Stankom Janežičem, tokrat predvsem kot pesnikom in nekdanjim dušnim pastirjem. Prisrčno vabljeni v Mačkolje!

Mačkolje, Jernejeva procesija 2009
Mačkolje, Jernejeva procesija 2009 © župnija Mačkolje

Jernejeva procesija v Mačkoljah pri Trstu 2009
Jernejeva procesija v Mačkoljah pri Trstu 2009 © župnija Mačkolje

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...