Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
40. mladinski dan v Slomškovem domu (foto: Svobodna Slovenija)
40. mladinski dan v Slomškovem domu

40. mladinski dan

| 25.08.2010, 08:03 Matjaž Merljak

V nedeljo, 8. avgusta 2010, so se mladi Slovenci iz Buenos Airesa zbrali v Slomškovem domu v Ramos Mejiji. Dekleta in fantje iz odsekov Slovenske dekliške organizacije in Slovenske fantovske zveze so domači praznik odprli že v jutranjih urah z dviganjem zastav ob zvokih argentinske in slovenske himne.

Sledila je služba božja, ki jo je sooblikovala mladina s petjem ob spremljavi inštrumentov. Daroval jo je župnik Franci Cukjati, ki je mladini v mašnem nagovoru še posebej izpostavil v vzgled letošnjega blaženega, mladega mučenca Lojzeta Grozdeta.

Po kratkem okrepčilu so se začela tekmovanja dekliških in fantovskih ekip posameznih domov v odbojki. Sončen, ne prehladen zimski dan je privabil številne navijače in prijatelje tekmovalcev. To je bila lepa priložnost za prijateljska srečanja in družabnost.

V večernih urah se je v dvorani Matevža Potočnika začel kulturni program. Uvodoma je predsednik Slomškovega doma Marko Selan čestital mladini v Domu k 40-letnici organiziranega dela. Poudaril je povezanost mladine s Slomškovim domom. Vsi smo del velike slovenske družine in s skupnim delom ustvarjamo našo skupnost, Slovenijo v svetu.

Na praznovanju v Slomškovem domu
Na praznovanju v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Predsednik odseka Slovenske fantovske zveze Andrej Grabnar je v imenu mladine pozdravil vse navzoče, še posebej pa res številno mladino iz vseh okrajev, ki so prihiteli na to mladinsko srečanje. Z zadovoljstvom je ugotovil, da so mladi pripravili originalen program in se zahvalil za sodelovanje starejšim z željo, naj se še prihodnje vije naša pot iz roda v rod.

Program je obsegal parodijo na televizijske oddaje »Zgodovina čanel«. V avdiovizualu in v živo so prikazali razvoj plesa v različnih dobah: prazgodovini, srednjem veku in novejši dobi z gorenjskim plesom. Duhoviti Branko Marinič je povezoval posamezne točke in ustvarjal veselo razpoloženje.

Sledila je razdelitev pokalov zmagovalcem v tekmovanjih v odbojki: pri dekletih je bila to skupina iz Našega doma v San Justu, pri fantih pa iz Slovenskega doma v San Martinu.

Predsednik Andrej se je v imenu mladine še zahvalil za pomoč pri pripravi praznika: Tatjani Panaino, Marti Selan Brula in Veroniki Javoršek, nakar se je z mladinsko himno zaključil program v dvorani. V gostinskih prostorih se je nadaljevalo praznovanje ob družabnosti in plesu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...