Alen SalihovićAlen Salihović

Obletnica Hladnikovega doma

| 24.08.2010, 08:11 Matjaž Merljak

V nedeljo, 1. avgusta 2010, namreč »Lanúščani« praznovali 58. obletnico društva Slovenska vas. V izredno mrzlem jutru so 'vaščani' najprej obiskali cerkev Marije Kraljice, kjer je lazarist Jaka Barle daroval sveto mašo. Poleg razlage božje besede je duhovnik med pridigo podal tudi svoje misli o pojmu »dóma«. Za petje in mašo na splošno so pa poskrbeli učiteljice in otroci slovenske šole Ireneja Friderika Barage.

Po maši smo se zopet premestili v društvene prostore in prisostvovali akademiji, ki je potekala v dvorani Hladnikovega doma. Najprej smo dvignili zastavi in zapeli argentinsko in slovensko himno. Za marsikoga je bilo zanimivo in presenetljivo videti, kako je Argentinec iz tako imenovanega »mešanega zakona«, ki je bil argentinski zastavonoša, dobro pel slovensko Zdravljico. To je zagovoto pozitiven znak in zgled.

Po petju himen je napovedovalka Kristina Mehle pozdravila vse navzoče. Isto je potem storil predsednik Društva Slovenska vas, Stane Jemec. Sledila sta še pozdrava podpredsednice krovne organizacije Zedinjene Slovenije, Nede Vesel Dolenc in začasne odpravnice poslov Slovenskega Veleposlaništva Mateje Lesar Markovič. Za govor pa poskrbel prof. Martin Sušnik.

Obletnica Hladnikovega doma 2010
Obletnica Hladnikovega doma 2010 © Svobodna Slovenija
Ko je bil formalni del akademije končan, so prišli na vrsto odrski prizori. Za tri je besedila prispeval Ignacij Hladnik, režiral pa jih je Ciril Jan. Snov se je nanašala na nakup zemljišč in govorila o prebrisanih prodajalcih na dražbi, ko je nastajala Slovenska vas. Take vrste prizori, ki opisujejo prve čase življenja vasi, so še posebno primerni za društvene obletnice. Ni prvič, da so igralci nastopili s Hladnikovim besedilom in prav gotovo ni bilo zadnjič. Izbira besedil je zasluga samega režiserja, pri nastopu so pa sodelovali še Marko Kocjančič in Rotija Grbec (s petjem pesmi »Vsesam«, ki jo je na klaviature spremljal Tomaž Sušnik po uglasbitvi brata Martina) ter Boris Rot in Dani Grbec, katerega že dolgo nismo videli na našem odru in čigar vrnitve se vsi veselimo.

Poleg omenjenih prizorov smo si ogledali tudi navdušen nastop otroške folklorne skupine pod vodstvom Helene Cerar in Borisa Rota ter vztrajne mladinske folklorne skupine pod vodstvom Bogota Rozine, ki vedno rada in brez premisleka sodeluje. Zvok in osvetljava sta bila na skrbi Andreja Nabergoja.

Akademija je potekala veselo, v dobrem ritmu, bila je enostavna in ugodna, skratka, dopoldanskemu kulturnemu programu primerna. Naj gredo torej naše zahvale in čestitke vsem, ki so vidno ali ne pri njej sodelovali. Morebiti bi udeležba v dvorani lahko bila malo bolj številna (nekaj zasluge za odsotnost nekaterih je imel tudi mraz), a tisti, ki smo bili prisotni, smo se dobro imeli.

Po kulturnem programu je bilo v dvorani Hladnikovega doma na vrsto kosilo. Sodelavci so lepo pripravili mize z belo-modro-rdečimi prti in lepo postregli. Za blagoslov je poskrbel g. Jože Bokalič. Temu pa smo dodali še posebno zahvalo za vse delovanje in duhovno spremstvo, ter čestitke g. Janezu Petku, prav tako lazaristu, v dnevih njegove devetdesetletnice. Po kosilu smo se počasi razšli na svoje domove, na velikem igrišču pa je bil še čas za nogometno tekmo med vaščani vzhodnega dela vasi proti sovaščanom iz zahodnega, z zmago teh zadnjih.

Veselo v Slovenski vasi v Lanusu
Veselo v Slovenski vasi v Lanusu © Svobodna Slovenija

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...