Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje 70-letnice Vide Artič iz Anglije (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Praznovanje 70-letnice Vide Artič iz Anglije

Rojakinja se seli v Slovenijo

| 20.08.2010, 08:10 Matjaž Merljak

Rojaki v Srednji in Severni Angliji so pred kratkim praznovali življenjski jubilej Vide Artič. Potem ko je pred nekaj leti postala vdova, se je odločila, da se bo vrnila v Slovenijo. V večnost pa je odšla sestra Agnes (Janja) Žužek.

Vida Artič iz Derbyja je pred kratkim v krogu svojih prijateljev, slovenskih rojakov iz Srednje in Severne Anglije praznovala svoj 70. rojstni dan. Rodila se je na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija leta 1940, v Rušah pri Mariboru. Ko je pred dvajsetimi leti spoznala angleškega rojaka Franka Artiča, se je z njim poročila in prišla živet k njemu v Derby (v Srednjo Anglijo). Pred štirimi leti je Frank odšel v večnost in je tako Vida ostala sama s svojimi prijatelji, slovenskimi rojaki.

Vida Artič iz Anglije
Vida Artič iz Anglije © Arhiv slovenske misije v Londonu

Sedaj se je odločila, da se vrne nazaj v Slovenijo, kjer bo zanjo lepše med svojimi dragimi domačimi. Slovenski rojaki v Angliji jo bomo pogrešali, saj se je rada udeleževala naših skupnih srečanj in pomagala pri slovenski maši v Derbyu. V novem domu, v lepi domovini Sloveniji ji želimo še na mnoga leta vsega lepega in dobrega – polno zdravja in sreče! To so želje njenih prijateljev iz Anglije, še zlasti tistih, ki smo se pred kratkim zbrali ob praznovanju njenega 70. rojstnega dneva.

V četrtek, 22. julija, je v Domu za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo v Ealingu v Londonu po dveletnem trpljenju v večnost odšla dobra in vsem londonskim Slovencem po dobrih delih znana sestra redovnica, zdravnica in misijonarka, Agnes (Janja) Žužek. Od nje smo se poslovili s sveto mašo v cerkvi »Our Lady and St Joseph« v Hanwellu v sredo, 4. avgusta. Po sv. maši smo njeno krsto spremljali k večnemu počitku na pokopališče v Greenford Parku.

Pokojna sestra Anges Žužek - prva z leve
Pokojna sestra Anges Žužek - prva z leve © Arhiv slovenske misije v Londonu
Sestra Agnes (Janja) je bila rojena 15. januarja 1927 v Ljubljani. Bila je sedma v družini 15-tih otrok znane Žužkove družine. Leta 1945, ob koncu 2. svetovne vojne, ko so v Sloveniji prevzeli oblast komunisti, je večji del družine odšel v begunstvo. Dve leti in pol so Žužkovi preživeli v begunskih taboriščih v Italiji. V tem času si je Janja pridobila tako dobro podlago v izobrazbi, da ji je bila podeljena štipendija za študij medicine v Španiji. Študij je dokončala 1952 z diplomo zdravnice. Skupaj s sestro Terezijo, ki je tudi bila zdravnica, sta vstopili v kongregacijo Medicinskih misijonskih sester v Angliji. Že po prvih redovnih zaobljubah je bila poslana v misijone v Pakistan. Leta 1964 je postala britanska državljanka in je bila poslana v misijone v Vzhodno Afriko. Tam je delovala po raznih bolnišnicah vse do leta 1971, ko je bila prestavljena v znano bolnišnico Atta v Etiopiji. Tam je deset let opravljala dela iz splošne medicine in kirurgije. Njeno vedno velikodušno prizadevanje za bolnike jo je naredilo popularno (priljubljeno) pri tamkajšnjih ljudeh.

Leta 1982 se je s. Agnes vrnila v Anglijo. Tukaj se je takoj vključila v pastoralno delo med mladimi dekleti, ki so prihajale iz dežel Vzhodne Evrope v Združeno kraljestvo kot »au pairs« - varuške. Poleg tega je spremljala program za gluhoneme in slepe, ki ga je začela anglikanska Cerkev. Podpirala je tudi »Nedeljski klub« za ljudi z invalidnostmi pri župniji Naše ljube Gospe in sv. Jožefa v Hanwellu v Londonu. Zadnja leta je tudi pomagala kot prevajalka in pomočnica družinam, ki so prihajale iz Slovenije v Anglijo z majhnimi otroki za posebne srčne operacije.

Še obvestilo. Z rednimi mašami v kapeli Doma za slovenske rojake iz Londona in okolice pričenjamo po kratkem presledku v mesecih juliju in avgustu zopet na drugo nedeljo v septembru (12. septembra 2010) ob 4 uri popoldne. Lepo vabljeni!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...